Хиљаду полицајаца обезбеђује отварање џамије у Бањалуци

Око 10.000 посетилаца присуствоваће сутрашњем отварању џамије Ферхадија у Бањалуци, која је страдала у рату 1993. године. Најављен је долазак бројних званичника, међу којима је и турски премијер у оставци Ахмет Давутоглу. За сигурност грађана и гостију побринуће се више од 1.000 полицајаца. Циљ је да се из Бањалуке пошаље порука мира, кажу званичници.

За отварање Ферхадија је све спремно. Пријављен је долазак више од 100 аутобуса, а очекује се око 10.000 људи.

Ову свечаност обезбеђиваће више од хиљаду полицајаца МУП-а РС уз подршку свих безбедносних агенција у БиХ, ЕУФОРА и хеликоптерских сервиса.

На улазу у Бањалуку биће контролни пунктови, али су све мере предузете да не буде застоја.

У овом тренутку не постоји ниједна информација о потенцијалној могућности безбедносног угружавања скупа, речено је на конференцији званичника у Републици Српској.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, директор полиције Гојко Васић и начелник Центра јавне безбедности су нагласили да је од посебне важности да из Бањалуке буде послата порука мира, суживота и отворености, као што треба бити и у читавој БиХ.

Ферхадија је изграђена од 1579. године, а страдала је у рату 1993. године.

Верски поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић каже за бањалучке Независне новине да је Ферхадија била и остала чињеница без обзира на, како каже, нецивилизацијски однос испољен према њој.

"Сада се тај однос покушава исправити и то је добро. Што се тиче некакве нове прекретнице, волео бих да је видим јасније, али није тако. Нисам од оних који не виде провалију која још зјапи испред нас. Праве катарзе још нема. Још смо далеко од тога да искрено погледамо једни другима у очи и кажемо: 'Жао нам је. Стварно нам је жао!'", рекао је Кавазовић.

Сматра да би, када би датуми рушења Ферхадије, православног храма у Мостару и самостана у Дервенти, били проглашени данима националне трагедије - то показало да се нешто у нама променило.

Онда бисмо могли говорити да смо постали одговорнији, каже Кавазовић.

У Бањалуци сутра очекују и долазак турског премијера у оставци Ахмета Давутоглуа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво