Ђукановић: Балкан је недовршен посао

У Будви је почео традиционални форум "To be Security" (2БС) посвећен изазовима по међународну и регионалну безбедност у овој деценији, а премијер Црне Горе Мило Ђукановић је отварајући скуп поручио да је убеђен да ће чланство Црне Горе у НАТО у великој мери допринети стабилности региона, а тиме и целокупне Европе.

Ђукановић сматра да политика отворених врата и данас има несмањен значај, те да ће се Црна Гора залагати да врата НАТО остану отворена за све земље које то желе.

Балкан је, према његовим речима, и даље "недовршен посао", али позитиван тренд је евидентан и треба га одржавати и константно охрабривати.

Јер, нема балканске, а тиме ни европске стабилности без потпуне интеграције Западног Балкана у европске и евроатлантске структуре.

"Свака алтернатива интеграцији нас враћа у прошлост и угрожава демократске и цивилизацијске искораке које смо направили. Одлуку о упућивању позива Црној Гори стога видимо и као важан искорак у правцу остваривања визије Европе, целовите, слободне и мирне", рекао је Ђукановић.

Истакао је да многи изазови данас прете да осујете ову визију, али је важно заједнички радити на њеном остваривању.

Да без стабилног Балкана нема ни стабилне Европе показало се, наводи Ђукановић и у контексту избегличке кризе и западно-балканске руте, "која нас је све подсетила да земље региона имају стратешки важну геополитичку позицију као чувари спољних граница Европске уније".

"Није занемарљива ни улога коју наше земље имају у целокупним напорима за супростављање тероризму и решавању питања страних бораца и повратника. Похвално је што су државе Западног Балкана ангажоване и на овом пољу, у оквиру регионалног програма заједничких активности за спровођење политика за борбу против тероризма, који се реализује уз подршку ЕУ и других међународних партнера. Црна Гора је, заједно са својим суседима, део ових напора", рекао је Ђукановић.

Такође наводи да Црна Гора активно контрибуира Глобалној коалицији за борбу против ИД.

"Иако Црна Гора није била директно изложена таласу избеглица, предузели смо све неопходне мере како бисмо били адекватно припремљени у случају потребе.

"Верујем да ће чланство у НАТО отворити нове могућности за још активније ангажовање наше земље у циљу пружања доприноса проналажењу одговора на неке од заједничких изазова", рекао је Ђукановић.

Не треба, сматра, пуно објашњавати колико је важно за било коју земљу, а камо ли за државе попут Црне Горе, да буде у саставу у којем се доносе тако важне одлуке. 

То је, каже, прилика да своју судбину напокон узмемо у своје руке, и да осигурамо да се неке епизоде из даље и ближе прошлости никад не понове. 

"Из тих разлога сматрам да је позив за чланство у НАТО у протеклој деценији један од најзначајнијих успеха Црне Горе", истакао је Ђукановић. 

Иначе, на шестом скупу 2БС у Будви ће се, како је најављено, расправљати о будућности НАТО, избегличкој кризи, односу Русије и западних земаља, изборима у САД, такозваној исламској држави и другим питањима. 

Очекује се да ће на форуму говорити председници Црне Горе, Хрватске и Словеније Филип Вујановић, Колинда Грабар Китаровић и Борут Пахор.

Један од учесника будванског безбедносног форума је министар иностраних послова Турске Мевлут Чавашоглу. 

Предвиђено је учешће у дискусији и заменика генералног секетара НАТО-а Александера Вершбова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи