ЕУ прети Македонији: Решење кризе или следе санкције

Холандија, као тренутно председавајућа Европском унијом, позвала је лидере четири најутицајније партије у Македонији, потписнице споразума у Пржну, да омогуће одржавање фер и демократских избора, који су кључ демократског развоја земље или ће се у противном, званично Скопље суочити са озбиљним санкцијама.

Ванредни парламентарни избори у Македонији заказани су за 5. јун, али је најутицајнија опозициона СДСМ Зорана Заева најавила да ће их бојкотовати, након што је недавно председник Ђорђе Иванов одлучио да аболира 56 партијских и државних званичника одговорних за аферу "Прислушкивање".

Холандски министар иностраних послова Берт Кендерс је у писму Заеву, лидеру ВРМО-ДПМНЕ и бившем премијеру Николи Груевском, лидеру ДУИ Али Аметију и председнику ДПА Мендуху Тачију, изразио забринутост због озбиљности ситуације и закључио да постоје услови, додуше минимални, за спровођење избора уз услове да бирачки списак буде прочишћен, да медијске реформе буду спроведене и да буде спроведена департизација државе.

Холандска влада захтева и тренутно омогућавање рада Канцеларије специјалног тужиоца, пренели су макдонски медији.

Холандија упозорава да ће се, уколико споразум из Пржина не буде спроведен, Македонија суочити са озбиљним санкцијама.

Иначе, немачки министар спољних послова Јоханес Хајндл именован је јуче за специјалног изасланика ЕУ за питања Македоније, што, како се наводи, показује колико међународна заједница сматра да је криза у тој држави озбиљна.

"Чинимо све што можемо да се постигне решење", изјавио је амбасадор ЕУ у Скопљу Аиво Орав уверен да ће координација Холандије и Немачке у оквиру ЕУ спречити кризу у, како је рекао, малој земљи као што је Македонија, а која би могла да постане велики проблем за целу Европу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи