Шпигл: Националистички тон у Хрватској све гласнији

Немачки лист Шпигл у интернет издању објавио је текст о 100 дана хрватске владе, у којем се оцењује да је "националистички тон у Хрватској све гласнији", а за министра културе Златка Хасанбеговића да "тривијализује фашистичке злочине", пренео је Јутарњи лист.

"Већ 100 дана Хрватска има нову владу. Медије држи на уздама, а националистички тон је све гласнији", наводи се у тексту Шпигла који је објављен на насловној страни.

За Хасанбеговића се каже да "тривијализује фашистичке злочине и да је одузео финансијска средства политички непопуларним културним и медијским пројектима".

Лист подсећа да је комесар за људска права Савета Европе Нилс Муизнијекс прошлог месеца приликом посете Хрватској изјавио: "Социјална кохезија и плурализам су под пријетњом у Хрватској".

Шпигл то сматра тешким речима након првих 100 дана владајуће Домољубне коалиције.

У анализи се даље наводи да владу води бивши фармацеутски предузетник Тихомир Орешковић, док у стварности конце вуче Томислав Карамарко, шеф ХДЗ-а и први потпредседник Владе.

Као основне циљеве нова је Влада навела смањење дуга, повећање конкурентности у привреди, побољшање ефикасности управе и смањење незапослености, а уместо обећаних реформи засад смо доживели само борбу у сектору културе и ограничење слободе медија, пише Шпигл.

Јутарњи лист наводи да је Шпигл подсетио и на случај бившег министра Мије Црноје и на спорне чланке министра Хасанбеговића, као и да су критички прокоментарисане смена на Хрватској телевизији и избацивање сатиричне емисије "Њуз бар" из програма.

Шпигл закључује да Хрватска још није Пољска или Мађарска, али да се о "националистичко-конзервативној револуцији" већ може говорити.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи