Председница Хрватске извиждана током говора о слободи медија

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић извиждана је током њеног говора на видео конференцији о слободи медија. Она је била једна од говорника на панелу који је организовало Хрватско новинарско друштво у сарадњи са амбасадом САД, Француске, Норвешке и Шведске, а у конференцију је било укључено 16 земаља.

Током говора хрватске председнице део активиста Радничког фронта подигао је натпис "Хрватска влада убија медије", пренео је портал Индекс.

Део новинара и активиста након што је извиждао председницу напустио је велику дворану ХНД где се одржавала конференција која је организована поводом Светског дана слободе медија.

"Разочарана сам што су ме управо они, који се наводно залажу за слободу говора и медија, прекинули за време говора у Новинарском дому. Не допуштајући ми изношење мишљења показали су како нису искрени заговорници слободе говора, већ очито ангажовани активисти", навела је Грабар-Китаровић на Фејсбуку.

Председница Хрватске је, како додаје Индекс наставила говор и завршила га до краја.

Иначе, Хрватско новинарско друштво организовало је у Загребу мирни протест против угрожавања слободе медија у Хрватској.

Новинари су се окупили испред Новинарског дома одакле су у протестној колони дошли до Министарства културе. Тамо су прочитани делови Опште декларација о људским правима и слободама и затражена оставка актуелног министра културе Златка Хасабеговића којег новинарско удружење сматра једним од најодговорнијих за угрожавање медијских слобода.

У знак протеста, испред Министарства је постављен циркуски шатор, а испред улаза у зграду остављене су оловке.

Окупљени су носили транспаренте на којима је, међу осталим, писало "Министарство тортуре", "Заједно за независне медије. Одбранимо право друштва да зна", "Слободно новинарство је национални интерес" и "Стоп цензури".

Хрватско новинарско друштво је већ неколико пута упозорило да је доласком нове власти слобода медија угрожена више него икад у последњих 25 година, због чега стижу опомене и из међународне заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво