Маркач нови шеф Савета за домовинску безбедност

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић разрешила је низ сарадника с Пантовчака, а Младена Маркача је именовала за председника Савета за домовинску безбедност, наводи се у данас објављеној одлуци председнице о именовањима и разрешењима.

Како су пренели хрватски медији, генерала-мајора Дамира Крстичевића председница је разрешила с дужности председника Савета за домовинску безбедност због "неспојивости дужности с мандатом саборског заступника“, а на то место именовала је генерал-пуковника у пензији Младена Маркача.

Између осталог, због рационализације трошкова Канцеларије, укинула је места директора Саветничког већа и заменице шефа протокола.

Због сумње да су јединице под његовом командом починиле ратне злочине током "Олује", Хашки трибунал је 2004. против Маркача подигао оптужницу.

Неправоснажном одлуком у првостепеном поступку суд га је 2011. прогласио кривим као учесника удруженог злочиначког подухвата и то за дела прогона, депортације, пљачке, разарања, убиства, дела против човечности и окрутно поступање, а суд га ослободио одговорности за присилно премештање.

Одређена му је казна од 18 година затвора. Године 2012. је другостепеном пресудом ослобођен свих оптужби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи