Орбан: Мигранти приморали Будимпешту да изгради зидове

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да нико не може да натера Мађарску да прими мигранте.

Орбан је у интервјуу за португалски лист Експресо рекао да се његова позиција потпуно разликује од става Европске комисије зато што не верује да се демографске и економске тешкоће могу решити помоћу миграције.

Према његовим речима, Мађарска је покушала да реши ситуацију без "запечаћења" граница, али мигранти то "нису прихватили" те су приморали Будимпешту да изгради "зидове", преноси МТИ.

Споразум ЕУ и Турске Орбан је описао као неопходан потез, додавши да подржава све билатералне споразуме са државама одакле се може очекивати долазак миграната у Европу.

Он је рекао да је добра одлука да се Турској финансијски помогне зато што она не може да реши притисак миграције без помоћи.

Говорећи о суштини свог предлога Шенген 2.0, Орбан је рекао да сви прихватни центри и избеглички кампови треба да буду изван ЕУ и да систем квота треба да буде на добровољној основи.

"Спремни смо за све, осим да будемо део шеме", рекао је мађарски премијер.

Орбан је нагласио да постоји веза између миграната и тероризма и додао да Европљани учествују у борбама у земљама одакле долази највише миграната.

Он је навео да су мађарске трупе стациониране у Ираку и Авганистану, мада не и у Сирији где има других европских војски.

"Многи људи који живе у тим земљама сматрају нас Европљане непријатељима, свидело се то нама или не. Ти људи желе да се освете европским државама. Могу да искористе талас миграната као што су већ показали неки претходни терористички напади", закључио је Орбан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара