Протестна првомајска шетња у Подгорици

Унија слободних синдиката Црне Горе организовала је поводом Међународног празника рада, протестну шетњу и на тај начин обележила почетак кампање Сигуран рад за сигуран живот, посвећену проблему заштите и сугурности на раду.

Генерални секретар Срђа Кековић је тим поводом рекао да су у Унији увек уочавали да је заштита и сигурност на раду један од огромних проблема, међутим због неких других приоритета нису тој теми прилазили на прави начин.

"Зато смо одлучили да годину, од 1. маја ове до 1. маја наредне године, означимо као годину кампање за праве мере заштите на раду и обавежемо се да након годину сагледамо резултате и видимо докле смо успјели да поправимо стање", рекао је Кековић.

Он је навео да у Европи 33.500 људи током године погине на радном месту, а преко 100.000 људи оболи због неадекватних услова и заштите на раду.

"Немамо податке за Црну Гору, то је за нас на неки начин терет. Важно је да томе приступимо професионално до краја и да након годину дана будемо имали јасну слику што је и како је", додао је Кековић.

Подсетио је да је 2004. године донет Закон о заштити на раду који је обавезивао све послодавце у Црној Гори да најкасније у року од три године донесу акт о процени ризика, што је кључни документ који мора да има сваки послодавац којим се препознаје које су опасности радног места.

"До доношења новог закона који је ступио на снагу августа 2014, по старом закону скоро нико није донео акт о процени ризика у Црној Гори. Сигурно преко 90 одсто послодаваца тог акта нема", рекао је Кековић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво