Васкрс у региону

Благодатни огањ са Христовог гроба у Јерусалиму стигао је, уочи Васкрса, у подгорички Саборни храм Христовог Васкрсења, где су га дочекали многобројни верници. У Загребу литургију служио митрополит Порфирије. У свим православним црквама у Босни и Херцеговини служене литургије.

Огањ је у пратњи црквене делегације на челу са епископом славонско-пакрачким Јованом и игуманом Цетињског манастира архимандритом Методијем стигао на подгорички аеродром из Тел Авива, а дочекао га је митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством и верницима.

Како је саопштено из Митрополије црногорско-приморске владика Јован је митрополиту Амфилохију пренео поздраве паријарха јерусалимског Теофила, пренела је РТЦГ.

Митрополит Амфилохије је рекао да је патријарху Теофилу обећао да ће обновити манастир Врањину на Скадарском језеру и вратити га Јерусалимској патријаршији да буде њен метох као што је то био у прошлости.

"Иначе, све што је у Црној Гори од времена цара Константина, а и мало пре њега било свето и честито, то нам је дошло из светога града Јерусалима. И круна тих добара Божјих, тог изобиља Божије благодати ево је данас стигла са доласком овог благодатног огња. Ништа значајније није се у Црној Гори десило последњих, ја бих рекао векова", рекао је митрополит Амфилохије.

Испред аеродромске зграде, где се окупио велики број верника, благодатни огањ је прво стигао у манастир Дајбабе, а одатле у Саборни храм Христовог Васкрсења, где је приређен величанствени ватромет, саопштено је из МЦП.

Митрополит Амфилохије је са свештенством предводио Литију око храма, а онда се обратио многобројним верницима рекавши да није било у историји тренутка да од Светог цара Константина на овамо овај огањ није пламтио у Црној Гори.

Рекао је да ни данас нема ништа у Црној Гори што је свето и честито, а да није загрејано тим благодатним огњем.

"Дај Боже да се њиме запале срца свију нас, а посебно оних којима је Бог допустио да данас управљају Црном Гором, да усмеравају њене путеве. И да знају они да без овога огња јерусалимскога, без светога града Јерусалима нема будућности ни среће, не само Црној Гори него ни Европи читавој. Ако се угаси тај огањ, онда се угасила људска душа, изгубио се смисао људскога живота", поручио је митрополит Амфилохије.

Православни верници прославили су у Загребу Ускрс свечаном литургијом коју је служио митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који је уз празничне честитке поручио да је највећа трагедија мржња.

Митрполит је након читања посланице патријарха СПЦ, рекао да нас нико не може спречити да волимо Бога и све, како је рекао, наше сестре и браћу, те да су наше сестре и браћа "сви људи који ходају по земљи".

"Највећа трагедија је мржња", истакао је митрополит загребачко-љубљански и нагласио да у Христу не постоји непријатељ. "Они који нас сматрају својом сметњом ми љубимо", рекао је митрополит.

У свим православним црквама у Босни и Херцеговини служене су литургије.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву литургији коју је служио архимандрит Лазар Лазаревић, присуствовао је велики број верника, а после читања посланице патријарха Иринеја, поклањана су украшена јаја.

Сутра ће поводом Васкрса епископ Митрополије дабробосанске Григорије у Сарајеву приредити пријем за представнике цркава и верских заједница, политичког и друштвеног живота БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, и дипломатског кора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво