Литургија у Цркви Светог пророка Илије код Јасеновца

Српска православна црква одржала је на годишњицу пробоја јасеновачких логораша литургију и помен за страдале у Јасеновцу и Млаки.

У цркви Светог пророка Илије у селу Млака, поред Јасеновца, литургију су служили митрополит загребачки Порфирије, владика славонски Јован и умировљени владика Атанасије.

Литургији су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, министар културе и просвете Републике Српске Дане Малешевић, представници Српског народног већа предвођени Милорадом Пуповцем, представници Срба у жупанији сисачко-мословачкој.

Митрополит Порфирије рекао је да неће сабирати и одузимати жртве, као и да је релативизација било чега, а нарочито зла, већи грех од греха оних који су животе узимали.

"Свака врста релативизације зла који се овде десио, или било где у свету, није ништа друго него већи грех од онога који су починили злочинци, зато што ничим условљени, ничим изазвани, они који покушавају да минимизирају и релативизују зло уствари дају сигнал да је то добар пут, да није лоше чинити зло, само је важно на који начин га маскирати", рекао је митрополит.

Рекао је да су на данашњи дан пре много година људи на том месту, против сваке наде, имали чврсту наду и да су она и живот победили.

Митрополит Порфирије је навео да места попут Јасеновца треба да побуде у људима покајање, љубав и молитву, као и подстрек да сваког дана будемо бољи од себе и да знамо да нада увек отвара пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво