Пуповац: Власт није хтела да слуша

Нисмо се лако одлучили да не учествујемо на службеној комеморацији жртвама Јасеновца, каже председник СНВ-а Милорад Пуповац за РТС. Очекује да се јасно осуди обнављање усташтва у данашњим околностима.

У Јасеновцу се данас одржава службена комеморација жртвама усташког логора Јасеновац. Церемонији под покровитељством Хрватског сабора неће присуствовати представници Јевреја, Срба, ни антифашистичких организација који протестују због, како наводе, релативизације и оживљавања усташтва. Тако се први пут у историји дешава да је обележавање годишњице пробоја логораша подељено у најмање три комеморације.

Јеврејске општине одржале су је пре седам дана, друга је данас, а у недељу је организује Савез антифашиста. Осим тога, у православној цркви у селу Млака, десетак километара од Јасеновца, где се некад налазио женски радни логор, овог јутра служиће се и литургија за све жртве концентрационог логора. Присуствоваће и председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

"За нас је то болна чињеница јер ми се нисмо лако одлучили на тај корак – да не учествујемо на службеној комеморацији. Али морали смо то да урадимо да бисмо сачували оно што су основне вредности не само антифашизма, него и страдања људи у Другом светском рату од стране режима који је био профашистички. Власт није хтела да слуша", рекао је Пуповац у интервјуу за РТС.

Власт каже да је јасно осудила усташке злочине и да нема места примедбама о релативизацији усташтва. Председница Колинда Грабар Китаровић је експлицитно осудила злочине. Ко није и зашто то није било довољно?

Оно што ми очекујемо је да се осуђује и јасно осуди обнављање тога у данашњим околностима и појаве тога у данашњим околностима – то ми желимо. Да када неко уништава антифашистичке споменике као што су они хиљадама убијених у шуми на истоку Загреба, када неко напада припаднике ромске заједнице у Загребу, када неко деци на веронауци пушта филм Јакова Седлара о Јасеновцу, који је чиста лаж, фалсификат и ревизија, онда желимо да се то осуди, желимо да се јасно каже да је то начин на који се заправо обнавља идеја, вредност режима које је председница осудила. Желим да се осуђују данас у њиховим појавима и њиховим моментима који постоје.

Када је постало препознатљиво оживљавање усташтва у Хрватској?

У протекле три године, а данас само ескалира. Данас они који говоре говором мржње, посежу за насиљем, они су са маргина ушли у мејнстрим, постали део естаблишмента – имате пет до шест хиљада људи који марширају на Савет за електронске медије, скандирају "За дом спремни", а председницу Савета Мирјану Ракић само зато што је српског порекла терају у Србију. Шта је то? То је фашизам на улици, то је рушење државних институција. Ако у томе суделује потпредседник Сабора, ако нема адекватних реакција, то је напад на слободу медија и припаднике мањине.

Став министра културе Златка Хасанбеговића је да они који говоре о ревитализацији усташтва имају свој интерес. Каже да су незадовољни зато што су сада у опозицији. Да ли мисле на вас?

Често смо то чули, да нам је стало до власти, али није нам стало до власти – осим онолико колико је власт дужна да уради за своје грађане српске националности. И зато смо у парламенту и зато се сукобљавамо са онима који не желе да власт уради оно што треба за повратак избеглих, повратак имовине, за обнову кућа, за поштено кажњавање ратних злочина, за исплату пензија. Када то тражите, називају вас етно-бизнисменом. Када они говоре о тоталитаризму, морају да схвате да сами ходају у чизмама тоталитаризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво