Капетану Драгану продужен истражни затвор

Оптужно веће сплитског Жупанијског суда продужило је истражни затвор Драгану Васиљковићу, званом капетан Драган, који је оптужен за ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима у Далмацији и Глини за време рата у Хрватској, пренео је "Индекс".

Васиљковић је пре два дана упутио жалбу на седници оптужног већа сплитског Жупанијског суда, због чега је одложено одлучивање о оптужници против њега.

Портпарол суда, а истовемено и судија, Дамир Ромац рекао је за Хину да се Васиљковић жалио и да је тражио да се полицијске службене забелешке издвоје из списа.

Седница оптужног већа била је раније заказана, али је одложена јер је одбрана Васиљковића пре њеног почетка затражила да се суђење ради лакшег доласка сведока из Глине премести у ближи суд у Ријеку или Загреб, али је тај предлог одбио Врховни суд.

Сплитски Жупанијски суд му је већ почетком године продужио истражни затвор због, како се наводи, опасности од бега и нарочито тешких околности казненог дела.

Васиљковић је оптужен да је као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских јединица, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао против одредби Женевске конвенције.

Терети се и да је током јуна и јула 1991. године у затвору на книнској тврђави и током фебруара 1993. године у Брушкој код Бенковца, мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Након што се десетак година крио у Аустралији под другим идентитетом, Васиљковић је почетком јула 2015. изручен Хрватској.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 20. апр 2016, 18:37) - anonymousjova [нерегистровани]

ma sta vise hoce

Kad je srbin u pitanju odmah neko sudjenje iako nije kriv ce da izmisle nesto sloboda za gagu

(среда, 20. апр 2016, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

nemaju poma

Sloboda za dragana

(среда, 20. апр 2016, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Hrvatska realnost

Kapetan Dragan nikada ni jednim svojim postupkom nije prekrsio konvenciju ratovanja. Srbi nisu pod njegovim rukovodstvom pocinili nista sto im se stavlja na teret ovom optuznicom Hrvatske. Sama optuznica je plod poznate nam ideologije dvostrukih standarda, zamene teza i jednostrane nacisticke, ustaske stvarnosti, realnosti u Hrvatskoj koja se potvrdjuje svakodnevno. Ulica Mile Budaka , poznatog Ustaskog koljaca u Jasenovackom logoru...paradiranja Ustaske mladezi... Ustaski koncerti Tomsona...rusenje cirilicnih tabli...svakodnevni ustaski pozdravi na fudbalskim utakmicama....