Одржани протести у више градова Македоније

Хиљаде грађана и вечерас је у Скопљу и већем броју градова Македоније протестовало тражећи оставку председника државе Ђорђа Иванова, али и изражавајући незадовољство владавином ВМРО-ДПМНЕ.

Демонстранти који од 12. априла протестују у организацији грађанског покрета "Протестујем", завршили су скуп против састанка лидера четири највеће странке које ЕУ намерава да организује у Бечу у петак, испред Канцеларије Европске уније у Скопљу.

 

Као и претходних дана протест је започет испред Специјалног тужилаштва које се бави афером о прислушкиваним разговорима, у знак подршке тој институцији, а учесници су затим у протестној шетњи прошли поред Собрања и Владе Македоније, да би стигли до канцеларије ЕУ у подножју планине Водно.

Успут су бацали флаше и боју на зграду Министарства правде, на Порти Македонија (тријумфалну капију), а у фонтану од споменика Војник (Александар Македонски) бацили су детерџент.

Према неким медијима, било је планирано да учесници протеста дођу до резиденције председника Иванова на Водном, али их је полиција која се налази исред канцеларије ЕУ у томе спречила.

Антивладини грађански протести, према извештајима медија, одржани су и Битољу, где се тражи и оставка градоначелника Владимира Талеског, као и у Велесу, Штипу, Струмици, Кочанима, Прилепу и Куманову.

На протестима на скопским улицама демонстранти су узвикивали "Оставка Иванова", "Нема правде, нема мира".

Демонстранти у Скопљу и више градова у Македонији од 12. априла протестују због одлуке Иванова да аболира политичаре, међу којима је највише чланова руководства владајуће ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

Поред захтева за оставком Иванова, они траже одлагање избора који су заказани за 5. јун, на чему инсистира владајућа странка, као и формирање прелазне владе која ће припремити фер и кредибилне изборе.

Грађански покрет "Протестујем", који окупља више од 80 невладиних организација, синоћ је листу захтева са три повећао на седам, а затражио је и да независни представници грађанског друштва буду укључени у политички процес решавања кризе која траје скоро две године.

За покрет "Протестујем" у садашњим условима су неприхватљиви преговори лидера четири највеће партије, које ЕУ жели да организује у петак у Бечу, па ће и у случају одржавања тог састанка наставити уличне протесте.

Грађанске протесте су подржали македонска опозиција предвођена Социјалдемократским савезом Македоније Зорана Заева и мања албанска партија Беча, чији функционери и симпатизери учествују у њима.

Истовремено је и вечерас провладино Грађанско удружење за одбрану Македоније организовало контрапротесте у Битољу, Велесу и Кочанима.

Иначе, приштински портал Газета експрес саопштио је данас да су три новинара тог интернет издања ухапшена док су снимали испред Скупштине Македоније у Скопљу.

Новинари Артан Хараћија, Хаљиљ Хаљиљи и Иљир Ајдини су хапшени, а главном и одговорном уреднику портала Леонарду Керчуки није дозвољено да приђе полицијској станици у којој се они налазе.

Екипа новинара боравила је у Куманову и Скопљу, где су снимали документарац о терористичком нападу који се догодио прошле године.

Како је навео портал, македонске власти биле су обавештене о циљу путовања три новинара са Косова.

Руководство портала о инциденту је информисало амбасаду Косова у Скопљу и Министарство спољних послова Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара