Хан позвао партије и грађане Македоније да се уздрже од насиља

Европски комесар за проширење Јоханес Хан позвао је синоћ, после протеста у Скопљу, македонске политичке партије и грађане да се уздрже од насиља, истичухци да се криза може решити само политичким средствима.

Хан је на Твитеру објавио да је одговорност политичких партија да се врате за преговарачки сто.

У протестима који су другу ноћ заредом одржани у Скопљу ухапшено је 12 особа, а један новинар је повређен, саопштила је полиција.

Како јављају македонски медији, демолирана је канцеларија председника Ђорђа Иванова.
Ситуација је ескалирала када је неколико десетина младића буквално демолирало Председниšтво, избацили су намешšтај и спалили све на улици, а потом је интервенисала полиција и приведено је десетак људи.

Грађани су јајима и камењем засули зграду Председниšтва и запалили слику председника Иванова.
Међу њима је и председник СДСМ-а Зоран Заев који је јоš једном потез председника назвао "државним ударом".

Грађани Скопља изражавају револт због одлуке Иванова да помилује одговорне за аферу "прислушкивање".

Одлуком о аболицији одговорних за аферу "прислушкивање", Иванов је помиловао без спровођења поступка, између осталог, бившег премијера и лидера најутицајније владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског, бившег шефа тајне службе Сашу Мијалкова и министарку полиције Гордану Јанкуловску.

У афери "прислушкивање", која је трајала готово годину дана, а коју је покренуо лидер најутицајније опозиционе СДСМ Заев објављено је више десетина видео и аудио записа који говоре о томе да је влада Груевског, током девет година владавине, прислушкивала више од 20.000 људи - политичара, академика, новинара, па чак и свештеника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи