Карамарко: Пусићева без подршке Загреба

Први потпредседник хрватске владе и лидер најутицајније владајуће ХДЗ Томислав Карамарко каже да влада Хрватске није расправљала о кандидатури Весне Пусић за Генералног секретара УН. Истиче да је она избор бивше владе Зорана Милановића.

Бивша хрватска министарка спољних и европских послова и председница опозиционог ХНС-а Весна Пусић кандидат је за новог генералног секретара УН и данас би, како је најављено, требало неформално да представи свој програм рада на тој позицији.

Весна Пусић је синоћ изјавила да ће пред светском организацијом "бранити боје Хрватске", упркос "контроверзама и дилемама" око њене кандидатуре у домаћој политици.

У међувремену, потпредседник владе Хрватске, који је и лидер владајуће странке ХДЗ, Томислав Карамарко поручио је да влада није расправљала о кандидатури Весне Пусић.

Карамарко је за регионалну ТВ Н1 рекао да им се Пусићева по том питању није ни обраћала.

"Ми Пусић нисмо изабрали, она је избор бивше владе. О томе уопште нисмо разговарали, нити нам се она обраћала", истакао је Карамарко.

Иначе, Весна Пусић је једна од осам кандидата за наследника Бан Кимуна, коме мандат истиче крајем 2016.

За првог човека УН-а Пусићеву је кандидовала бивша влада Зорана Милановића, а нова десно оријентисана је не подржава јер сматра да је одлуку о томе требало да донесе нова влада.

Пусићева је, међутим, за хрватске медије рекла да је њена кандидатура уредника и да је нова влада није оспорила.

Иако је рекла да добро сарађује с хрватском мисијом при УН-у, актуелна потпредседница Хрватског сабора трошкове боравка у седишту УН-а плаћа сама.

"Контроверзе и дилеме које су се развиле код куће решаваћемо једног дана. Радо ћу бранити хрватске боје и надати се успеху", рекла је Пусић.

Према неписаном правилу ротације, које није нужно поштовати, кандидат из Источне Европе на реду је за преузимање положаја Генералног секретара.

"Кандидат из Источне Европе и жена имају предност. Постоји велика подршка да се поштује правило ротације. Ако се сталне чланице око тога не договоре, биће неко из другог дела света", рекла је Пусићева.

Буде ли изабрана, најавила је да ће поједноставити модел одлучивања и извештавања у УН-у који сматра нетранспарентним.

Наследник Бан Кимуна биће познат у септембру ове године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара