ТВ Арте о Хрватској: Мочвара најцрњег фашизма

Документарац приказан на немачко-француској телевизији "Арте" Хрватској наноси, нажалост, сасвим заслужену срамоту приказујући је као мочвару најцрњег фашизма, пише загребачки "Јутарњи лист".

Реч је о документарном филму “"Десно, два, три – куда ће отплутати Европа?" насловљеном по пионирској корачници из периода ДДР-а.

Главни фокус филма је Немачка, али су за екипу ТВ Арте најјезивији и визуелно најживописнији примери десног екстремизма у данашњој Европи – они хрватски. Хрватској је, пише тај загребачки дневник, посвећена цела последња трећина филма, које је визуелно најшокантнија и драматуршки ударна.

Хрватском, наиме, филм почиње да се бави у последњој трећини. Хрватска је у филму представљена као туристички рај за бројне Европљане.

Али – како наводи једна хрватска саговорница, иначе, туристички водич – “то је фасада, представа”.

Камере ТВ Арте потом приказују околину Јасеновца и бројне ратне рушевине ишаране усташким ушатим "У".

А прича о Хрватској се потом наставља "у срце таме хрватског национализма", наводи лист.

"Приказује се Милановићева прошлогодишња војна парада, потом фешта у Книну, дернек у Чавоглавама", пише лист и додаје да се чини да немачки документаристи нису имали превише проблема да пронађу “провокаторе” који би “наружили” Хрватску.

"Приказују пијану екипу у шатору која у делиријуму пева усташке песме. Снимају цуру с усташком капом која уз хармонику плеше на улици. Бројни и еуфорични добровољци једва чекају да пред Артеовим камерама салутирају фашистичким поздравом", наводи се даље.

А на крају, пишу, у филму се појављује председница Колинда Грабар Китаровић, која се грли и дружи с раздраганом масом.

"Сниматељ швенкује на подлактицу једног од председничиних 'нових пријатеља'. На њој је тетовиран немачки крст из Првог светског рата с уписана два усташка 'У'. Нема шта, врх СОА је заслужио смену: 'саботери' су се приближили самој председници!", пише Јутарњи.

У наставку филма, екипа Артеа представља актере нове хрватске народне деснице.

"У филму се појављују потпредседник Сабора Иван Тепеш и шеф младих ХЧСП-а Фране Чирко, а док га аутори интервјуишу у страначком штабу, упозоравају публику да се иза његових леђа на застави налази фашистички слоган ЗДС", наводи лист и додаје да екипа документарца спомиње и министра културе Златка Хасанбеговића.

Приказана је и његова фотографија са усташком капом на насловници Новости.

Подсећају да је земља годинама била у економској рецесији, наводе да је незапосленост младих висока и графиконом указују да је у раздобљу кризе левица изгубила, а десница добила стотине хиљада гласова.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије