Грабар Китаровић: Престати с политизацијом Јасеновца

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да постоје они који умањују јасеновачке жртве и они који их преувеличавају, и истакла да треба стати с политизовањем Јасеновца.

"Те поделе нису добре и ових дана ћу започети са свима разговаре да видимо што можемо учинити", рекла је Грабар Китаровић, преноси телевизија Н1.

Српско народно веће је најавило да ће бојкотавати комеморацију у Јасеновцу, а пре тога је исто најавила Координација јеврејских општина у Хрватској.

"У сваком случају, Јасеновац је био велико стратиште усташког режима. Хрватска је израсла на коренима Домовинског рата и антифашизма који је утемељен у нашем Уставу. Морамо се престати делити око прошлости и усредсредити се на егзистенцијална, а не идеолошка питања и окренути се будућности. Наравно, морамо поштовати историју и сагледавати је у историјским оквирима без икаквог ревизионизма, али и без политиканства. Треба да респектујемо и поштујемо жртве, да им се поклонимо и једноставно се осврнемо на то као лекцију. Треба престати политизирати Јасеновац", рекла је Грабар Китаровић.

Председница Хрватске је, такође, рекла како постоје они који умањују јасеновачке жртве, исто као и они који их преувеличавају, али наглашава да је већина Хрвата у Другом светском рату била на правој страни, против Хитлера и његових савезника и да модерна Хрватска није настала на усташком режиму и НДХ.

"Постоје појединци који умањују те жртве, али и постоје они који их увелике преувеличавају и покушавају да искористе како би се нанела колективна кривица хрватском народу што апсолутно одбацујем", истакла је.

"Треба то препустити историчарима, сагледати објективно истину и признати да је Јасеновац био стратиште усташког режима, који није у темељима модерне хрватске државе, али и треба престати тиме манипулисати у политичке сврхе. Данас имамо пуно егзистенцијалних проблема. Треба бринути о стандарду грађана, кад питате људе што им је битно рећи ће посао, плата Идемо... се усредсредити на оно што мучи хрватске грађане данас, а историју да сагледамо објективно", рекла је председница Хрватске.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се