Фајман: Политика Меркелове није фер према Аустрији

Аустријски канцелар Вернер Фајман критиковао је политику према избеглицама коју води немачка канцеларка Ангела Меркел истичући да она од Аустрије прави тампон зону за избеглице.

"Ако један или два милиона људи жели кроз Аустрију Немачка може релативно лако граничним процедурама да изазове застој у Аустрији. Тиме постајемо тампон зона", нагласио је Фајман у интервјуу бечком дневнику "Пресе".

Фајман је подвукао да је то "нефер" и да би Аустрији тако могла бити нанета штета.

"Имам лично добар однос са Меркеловом, али политички постоје тензије", признао је он.

Према његовим речима, предност коју има Меркелова, да може да користи Аустрију као чекаоницу, кроз одржавање привлачности Немачке, је европска грешка, јер се тиме излажу притиску земље Балкана и друге попут Италије као алтернативне руте.

"Према нама је таква политика изузетно нефер. Политика Ангеле Меркел може изазвати штету Аустрији. Ми не желимо да будемо чекаоница за Немачку. То нам се може слободно заменири, али остајемо доследни", подвукао је Фајман.

Од немачке канцеларке би желео да јасно каже да избеглице не би требало да покушавају да пробијају границе и користе илегалне руте, да каже број који би могао легално да уђе у Немачку.

Истовремено је констатовао и да је Европска комисија доживела неуспех јер је усвојила Шенген, али не и заштиту спољне границе.

"Функционисање Фронтекса требало је постоји већ одавно. Верујем да ће нам бити потребно прелазно решење - пар земаља, који то преузму за друге. Аустрија би за потребе мисије ЕУ одмах ставила на располагање војнике", казао је шеф аустријске владе.

Он је подсетио да је прошле године кроз Аустрију прошло милион људи, и да Аустрија није била земља која је избегавала своју одговорност, већ је и прихватила 90.000 тражиалаца азила, а и у наредне четири године примиће још 1,5 одсто у односу на становништво.

Фајман је истакао да се показало да европско решење, којем се тежило, није функционисало.

Што се споразума ЕУ и Турске тиче он је поручио критичарима Турске, у које се, како је казао, убраја и он по одређеним питањима, да је боље заједно организовати реадмисију него без те државе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи