Мигранти и даље стижу на грчка острва

Споразум који треба да заустави реку миграната и обузда највећу избегличку кризу у Европи, од Другог светског рата – почео је да се примењује. Унија је Турској почела да исплаћује три милијарде евра, као помоћ за збрињавање миграната, а Анкари су обећани и политички уступци – укидање виза и убрзавање преговора о приступању Унији.

У Грчкој је око 47.000 избеглица и миграната, њих око 10.000 још је у кампу Идомени, на граници са Македонијом. Првог дана примене договора ЕУ и Турске, мигранти и даље стижу на грчка острва.

"Лидери Европске уније су се усредсредили на договор са Турском а не на људе који су овде. У Грчкој смо већ месец дана. Видите како је лоше време, дува ветар, пада киша, много деце је болесно", каже један Сиријац.

На грчким острвима је више од 8.000 миграната и они се пребацују у кампове у копненом делу земље, чекајући размештај.

Код острва Лезбос двојица миграната пронађена су мртва на претрпаном чамцу.

На турској страни Егеја, локално становништво каже да је долазак миграната готово заустављен.

"До пре два дана, долазило је много избеглица. Али сада је то знатно смањено. У селу је сада необично мирно", кажу у турском Бадемилију.

Атина упозорава да јој за потпуну примену договора треба више времена.

"Споразум Европске уније и Турске сугерише да је Грчкој потребан функционални оперативни програм азила за 45.000 људи, и то већ од данас. Да ли је то оствариво? Чини ми се да је мало вероватно", рекла је Луси Кериган из Црвеног крста.

Немачка и Француска обећале су да ће у Грчку послати око 600 полицајаца и правних стручњака. Очекује се да ће мигранти почети да се враћају у Турску за две недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво