Генералу Ђукићу одређен истражни затвор

Сплитски Жупанијски суд одредио је пензионисаном генералу бивше ЈНА Бориславу Ђукићу истражни затвор због наводно почињеног ратног злочина над цивилима у рату деведесетих година.

Ђукић се од синоћ налази у сплитском затвору, након што га је Црна Гора испоручила Хрватској, а данас је саслушан код истражног судије.

Добио је и браниоца по службеној дужности, адвоката Ненада Човића, али је потребно видети да ли се адвокат слаже са избором, јавили су хрватски медији.

Црна Гора изручила је јуче Хрватској српског генерала у пензији, држављанина Србије Борислава Ђукића, из екстрадиционог притвора у Спужу код Подгорице, на основу оптужнице из 1995. којом је за рушење бране на Перучи оптужен заједно с генералом бивше ЈНА и командантом 9. книнског корпуса Ратком Младићем, командантом тзв. Српске војске Крајине Милом Новаковићем и тадашњим командантом пограничних јединица тзв. крајинске милиције Миланом Kорицом, преноси Слободна Далмација.

Младић и Новаковић оптужени су да су 28. јануара 1993. издали налог Ђукићу и Корици о постављању велике количине експлозива за рушење бране на Перучи. Наводно је постављено око 30 тона експлозива, а због експлозије је дошло до урушавања и оштећења бране, али хитном интервенцијом радника ХЕП-а спречено је рушење бране и потпуно потапање и довођење у опасност више од 50.000 мештана Сиња, Триља и Омиша.

Истрага против њих отворена је још 1993, а оптужница је подигнута крајем 1995, те је за вођење судског поступка надлежним проглашен Жупанијски суд у Сплиту.

Генерала Ђукића је 18. јула 2015. године ухапсила црногорска полиција на аеродрому Тиват приликом повратка за Београд по хрватској потерници због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих година прошлог века.

Црна Гора је претходно одбила молбу Србије, која је затражила да њој буде изручен генерал Ђукић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво