Читај ми!

Тензије у Скопљу, митинг и контрамитинг због подизања крста

Демонстранти, предвођени функционерима највеће партије Албанаца у Македонији, провели ноћ у шаторима протестујући против одлуке скопске општине Бутел да подигне 55 метара висок крст. Протест прате високе тензије у општини у којој већину чине Македонци. Око 500 Македонаца окупилo се вечерас у близини кампа. У протестима повређена три полицајца.

Протест Албанаца у Бутелу због изградње 55 метара високог крста подигао је тензије у Скопљу до тачке кључања, пошто су демонстранти најавили да ће остати на улици док локалне власти не одустану од изградње трећег по реду таквог симбола у македонској престоници.

Градоначелник општине Чаир, Изет Меџити, најавио је наставак протеста до повлачења одлуке о градњи крста.

У међувремену, председник општине Бутел Петре Латиновски позвао је полицију да "ослободи" место на којем је почета градња крста.

"Овај простор су узурпирале особе које су поставиле шаторе и порушиле ограду", рекао је Латиновски.

Претходно, учесници протеста су запалили једну палму и подигли шаторе на месту на којем је планирана изградња крста. Темељи за нови крст су, током протеста, затрпани.

У близини кампа албанске партије се, у међувремену, окупила и група од око 500 Македонаца, углавном млађих грађана који се залажу за постављање крста.

Полиција је касније вечерас спречила групу мештана македонске националности да приђу месту где су симапатизери албанксе странке.

Три полицајца су повређена када су демонстранти покушали да пробију кордон полиције и када су на њих бацали тврде предмете, саопштио је МУП.

Додаје се да су двојица повређених полицајаца пребачени у Ургентни центар Скопље.

Извештач Телевизије Телма са лица места наводи да на улицама и даље има неколико десетина углавном млађих људи, али да је терен блокоран и да је присутан кордон полиције.

Донатор крста у Бутелу, председник Светског македонског конгреса Тодор Петров, 27. фебруара је, пошто је црквени врх освештао темељ за крст, претучен у једном ресторану где је отишао на ручак.

Петров је из болнице, преко своје Фејсбук странице, оптужио функционера ДУИ Бекира Асанија да је био један од нападача, наводећи да је свему присуствовао и Изет Меџити.

Лидери опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев и друге по величини албанске партије ДПА Мендух Тачи позвали су данас, пре протеста, грађане да не наседају на провокације.

Заев и Тачи су изнели сличан став да се приликом последњих догађаја око постављања националних и верских симбола по Скопљу "ради о новој епизоди предизборног сценарија" ВМРО ДПМНЕ и ДУИ, странака владајуће коалиције.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара