Црна Гора и Албанија се припремају за мигранте

Албанија је отворила три своје некадашšње граничне војне базе за евентуални прихват миграната. Црна Гора нема слуžжбених информација да ће постати део мигрантске руте, али се припрема за прихватање избеглица, саопштавају у Подгорици.

На граничним прелазима према Македонији и Грчкој Албанија је појачала контролу и припрема се за могући прихват миграната као и Црна Гора због опасности да се мигрантски талас који је сада застао на грчко-македонској граници прелије према тим земљама.

Албански медији јављају да је вишšе од 450 специјалних полицајаца упућено на прелаз код македонског града Струга и на четири прелаза према Грчкој где контролишу границу и у стању су приправности.

Албанија је отворила три своје некадашšње граничне војне базе за евентуални прихват миграната.

Црна Гора нема слуžжбених информација да ће постати део мигрантске руте, али се припрема за прихватање миграната, изјавила је министарка рада и социјалне заштите Зорица Ковачевић, додајући да њено и министарство спољних послова дневно комуницирају са земљама у окружењу и представницима Европске уније.

"Пратимо шšта ради ЕУ и које препоруке даје, тако да према свим тим кретањима и ми предузимамо активности", рекла је Ковачевићева након седнице владе, додајући да се "ситуација из дана у дан мења".

На питање новинара да ли је Црна Гора спремна за прихват миграната, Ковачевићева је подсетила на план активности у случају прилива миграната, који је влада усвојила прошšле године.

"Ако се то догоди, влада ће имати посебну седницу на којој ћемо разговарати о закључцима везаним и за евентуалну нову руту кроз Црну Гору или евентуално доношšење одлуке у вези с границама, како ће влада у том случају поступити", рекла је Ковачевић.

Црна Гора је у овом тренутку спремна да прихвати 10.000 миграната, а уколико земље региона не затворе своје границе, могла би дневно да обезбеди смешšтај за 2.000 миграната.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи