Расте нестрпљење код избеглица у Идоменију

Број избеглица на грчко-македонској граници се повећава и тензија је све већа. Иако током дана није било инцидената, мигранти су блокирали пругу. Док нови пристижу, Европска унија и Турска покушавају да се договоре како заједно да реше највећу хуманитарну кризу након Другог светског рата. Због блокаде грчко-македонске границе, земље у окружењу додатно обезбеђују своје границе, плашећи се могућих илегалних пролазака.

На грчко-македонској граници 12.000 људи полако губи стрпљење. Избеглице су блокирале пругу, али је током дана саобраћај опет успостављен. Гужва и нервоза присутни су и у редовима за храну.

"Ништа нам не треба. Дошли смо у Европу, јер смо мислили да овде влада хуманост", каже један мигрант.

"Ми нисмо животиње, ми смо људи. Отворите границе. Ако не желите да људи долазе у Европу, онда затворите море", додаје мигранткиња.

Море нису затвориле ни лоше временске прилике. У Грчкој се тренутно налази 32.000 избеглица и свакодневно их долази још.

Македонски министар полиције саветује Грчкој да избеглице са границе пребаци у прихватне центре, грчки премијер предлаже санкције земљама које одбију да приме избеглице, а председник Европског савета најављује повратак Шенгенских правила.

"Апелујем на све потенцијалне илегалне економске мигранте, одакле год били. Не долазите у Европу. Не верујте кријумчарима. Не рескирајте животе и имовину", рекао је председник Европског савета Доналд Туск.

Ситуацију компликује Турска, од које Европска унија очекује да спречи избеглице да крену преко мора. Анкара лопту пребацује Русији и сиријском председнику.

"Верујемо да би се број избеглица које долазе из Турске у Европу могао смањити ако би прекид ватре потрајао. Нажалост, видимо да Русија и сиријски режим крше споразум о примирју и самим тим се број избеглица не може смањити", истиче турски премијер Ахмет Давутоглу.

Не може се очекивати ни да ће свих 12.000 људи, који се тренутно налазе у Идоменију, стрпљиво чекати да пређе границу. Албанија је већ појачала контролу на прелазима ка Грчкој и Македонији, а Црна Гора такође пажљивије мотри на границе.

Ипак, министар Вулин, докле год границе не буду затваране на већ познатој западнобалканској мигрантској рути, не очекује никакву промену.

Промене има међу онима који сада не могу из Србије. Надлежни кажу да их је све више који желе да се врате у земље порекла. Колико их је тачно, не саопштавају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво