Скупштина Црне Горе о демонстрацијама

Премијер Мило Ђукановић поновио да одлука о признању независности Косова неће бити опозвана. Део опозиција најављује да ће тражити расписивање референдума. Опозициони посланици одлучили да остану у Скупштини и после радног времена. Сутра наставак седнице.

Рок који је црногорска опозиција дала властима у Подгорици да повуку одлуку о признању Косова, истекао је данас у 11 часова.

Мило Ђукановић је,  у оквиру "премијерског сата", током редовног заседања парламента, поновио да одлука Владе о признању независности Косова неће бити опозвана.

"Одлуку смо донели када смо установли да не можемо ни помоћи ни одмоћи Србији", рекао је Ђукановић и подсетио да је већ  51 држава признала Косово у тренутку када је Влада донела одлуку.

Андрија Мандић, лидер Српске народне странке, рекао је да одлука није донета под притиском великих сила "већ под  утицајем Тиране и Приштине, односно албанског лобија".

"Приватни интереси"

"Није постојало превише питања која деле Црну Гору, али онда је влада повукла потез (признавање Косова) да би се задовољили не државни, него нечији приватни интереси", рекао је Мандић.

И представници владајуће Демократске партије социјалиста одбацили су, раније, могућност да се одлука о признавању преиспита, па је опозиција најављивала да ће током данашње седнице Скупштине Црне Горе затражити расправу о поверењу влади Мила Ђукановића.

Лидери Српске народне странке Андрија Мандић и Народне странке Предраг Поповић тврдили су да су опозиционе парламентарне странке постигле потпуну сагласност око тог захтева, и да ће захтев за преиспитивање поверења влади подржати и Покрет за промјене и Либерална партија, јавиле су новинске агенције.

У  изјави репортеру РТС-а Мандић је, међутим, рекао да ће блок, коме он припада, тражити расписивање референдума о одлуци Ђукановићеве владе.

Седница, која је каснила два сата, била је на кратко прекинута на захтев опозиционих посланика, уз образложење да се "у згради Скупштине налазе наоружане особе".

Председник Скупштине Ранко Кривокапић је објаснио да се ради о обезбеђењу Скупштине, али је ипак одредио паузу да би био одржан Колегијум и размотрене примедбе опозиције.

Претходно је посланик Покрета за промјене Горан Батрићевић затражио прекид заседања и одржавање хитне седнице Одбора за одбрану и безбедност, због тога што посланицима јуче није био дозвољен улазак у зграду парламента.

Пред сам крај данашње седнице један број опозиционих посланика је најавио да неће напустити скупштинске просторије после 18 сати, на шта их је председавајући посетио да је радно време од 9 до 18 и да неће бити изузетка.

"Нека нас избаце силом, нека доведу топове", чуло се из опозиционих посланичких клупа. Председавајући је, међутим, закључио данашњу расправу у 17 часова и најавио наставак седнице за сутра.

Оптужнице против демонстраната 

Црногорска полиција подиже оптужнице против 34 учесника протеста опозиције, одржаног у понедељак.

Портпаролка полиције Тамара Поповић образложила је да ће 34 демонстранта бити оптужена због "насилничког понашања које је довело до нереда у којима је повређено 37 особа, од чега 26 полицајаца".

Поповићева је нагласила да су и организатори митинга, лидери опозиционих партија, "својим запаљивим говорима" допринели да се насиље разбукта.

После нереда који су избили у понедељак, током протеста опозиције због признавања независности Косова, полиција је привела 44 особе.

Градоначелник Подгорице Миомир Мугоша саопштио је да материјална штета, причињена на објектима махом у центру града, износи 54.000 евра

Мугоша је најавио да ће штета бити наплаћена тако што ће организаторима протеста бити ускраћене дотације из буџета, намењене парламентарним странкама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи