Читај ми!

Нови заменик хрватског министра туризма склон говору мржње

Кадровање у хрватској влади, формираној пре тек нешто више од месец дана, и даље изазива бурна реаговања у самој извршној власти и јавности, а најновији случај је избор сплитког публицисте и енигматичара Роберта Паулетића за заменика министра туризма, склоном говору мржње.

Паулетић, наиме, од почетка деведесетих носи хипотеку писања хушкачких текстова, подсећају хрватски медији, који су из архиве одмах извадили његове погрдне изјаве и ставове према Србима, али и другим туристима без обзира на њихову националност или боју коже.

Реагујући на избор Паулетића градоначелник Сплита Иво Балдасар рекао је да је избог његовог суграђанина на место заменика министра за туризам "увреда за све пристојне људе, а још већа за његове драге колегице и колеге из туризма."

Паулетић је само један у низу кадрова хрватске владе чије именовање потреса хрватску полтиичку сцену, посебно након смене Мија Црноја са позиције министра бранитеља, који је за времем свог мандата успео само да освешта кабинет и избог министра културе Златка Хасенбеговића који негира антифашизам и диви се лику и делу Анта Павелића.

У случај се претворила и намера да се уместо Црноје за министра бранитеља именује Миљан Бркић, али сама његова кандидатура у јавност је избацила причу да је он фалсификовао своју диплому.

Несумњиво да ће случај Бркића заменити случај Паулетић, поебно након што су хрватски медији објавили његове реакције на боравак српских туриста на хрватском приморју.

Паулетићев текст је објављен пре осам година у Слободној Далмацији, у којем се он снебивао над појавом српских туриста на Јадрану и описивао како је демонстративно напустио хотел управо због тога.

Текст гласи: "Сместа сам отиша до власника хотела, иначе пургера (!), и река да напуштан хотел већ сутра ујутро, умисто у сриду како сан планира. Река је само: 'Океј, немојте кај замерит!', иако смо знали и он и ја о чему се ради. Али је...., куме, куне су куне, макар биле и српске. Срби су нан се, ето, збиља вратили, у великон броју. Истра, Кварнер, отоци, Дубровник, долазе без комплекса и страја. Ка и ови буразер с Пага, нека му је срећно летовање', написао је Паулетић, док се његова супруга у истом тексту згражала ријечима: 'Које су ово шковаце? Шта провоцирају овако усрид Хрватске? Јесу ли они нормални?

Срби окупирали најбоља три стола уз ограду. Уствари, формирали су један велики САО Стол, цили први ред, три фамиље с дицон", стајало је даље у тексту.

А на свом Фејсбук профилу нови заменик министра туризма је пре неколико месеци објавио је фотографију и пригодни текст који су такође изазвали бројне реакције, а односи се на туристу са Далеког истока: "У Сплиту све врви од Јапанаца! Ова Јапанка коју сан данас снимија испод Светог Дује ваљда мисли да смо ми сви болесни од губе - ставила је нешто ка плинску маску! Ајде .... матер јапанску! Како је писало на ономе графиту: Јапанци, мрш назад у Кину!"

Иначе, Паулетић је именован из квоте Моста иако није њихов члан, већ само симпатизер.

Познат је и као најмлађи победник некада популарне Квискотеке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво