Босна и Херцеговина далеко од ЕУ

Политичари морају да се усагласе да би Босна и Херцеговина убрзала пут ка ЕУ, упозорава Мирослав Лајчак. Не постоји ниједно питање о коме у БиХ постоји заједнички став.

"Мени БиХ личи на воз који има сваки точак различите величине, тако да кретање захтева много енергије. Креће се напред, али јако споро и то захтева много енергије. Могло се урадити много више на европском путу", рекао је високи представник међународне заједнице у БиХ Мирослав Лајчак у интервјуу бањалучким "Независним новинама".

Лајчак је упозорио да европске интеграције морају, не само реторички, већ и фактички да постану приоритет, додајући да европски пут није приоритет политичара на власти, којима су грађани указали највише поверења и који имају и највеће одговорности.

Лајчак је оценио да у БиХ не постоји минимум заједничких ставова у спољној политици или када у БиХ долазе страни званичници.

Као пример је навео недавну посету европског комесара за проширење Олија Рена, који је после састанка са члановима Председништва БиХ рекао да готово не постоји ниједно питање о коме у БиХ постоји заједнички став.

Високи представник међународне заједнице је поручио да сви треба да схвате да постоји само једна БиХ у њеном данашњем облику - као међународно призната држава, која у свом саставу има два ентитета, три конститутивна народа, као Устав, који је Анекс 4 Дејтонског мировног споразума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво