Читај ми!

Иванић: Усвојени механизам координације није против РС

Члан Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да у механизму координације БиХ у преговорима с Европском унијом није учињено ништа против Републике Српске, и истакао да је јасна позиција Владе РС у доношењу одлука и да ниједан ниво власти никоме не може наметати своје ставове.

Младен Иванић, који је и почасни председник Партије демократског прогреса (ПДП), рекао је да не разуме зашто власти РС не крену у дијалог о механизму координације, с обзиром да до сада влада овог ентитета званично није доставила ниједну примедбу.

Рекао је да је уверен да ће Влада РС ипак учествовати у радним телима механизма координације, и додао да је и раније било сличних ситуација, односно да је Влада РС прво одбијала сарадњу, а потом пристајала на њу.

Резимирајући скоро годину дана учешћа Савеза за промене у власти на нивоу БиХ, Иванић је навео да је било доста бурних догађаја, али и да је урађено много позитивних ствари, посебно истичући активности на отварању европског пута БиХ.

"Апликација за чланство БиХ у ЕУ поднета је без захтева за промену Устава БиХ, што је значајна политичка победа", нагласио је српски члан Председништва БиХ, и оценио да је и то једна врста верификације постојања и уважања уставних надлежности РС.

Иванић је додао да су пред БиХ сада значајне обавезе, које, пре свега, подразумевају заједничко деловање различитих нивоа власти према Бриселу кроз механизам координације и деловање у корист грађана.

Српски члан Председништва БиХ је навео да је он, као и Савет министара БиХ, спреман да сарађује с Владом РС.

Иванић је даље рекао да нису добре критике власти РС на рачун српских представника из Савеза за промене у заједничким органима БиХ, у којима се користе и непримерене речи, и упозорио да ће Савез за промене и ПДП одговорити на "сваки удар" којем буде изложен.

"Не требају нам никакве поделе те врсте", истакао је, наводећи да откако је Савез за промене ушао у власт на државном нивоу није било ниједног преноса надлежности с ентитета на ниво БиХ.

Према његовим речима, сви у БиХ треба да се окрену стварном животу, уважавајући чињеницу да постоје различити нивои власти и политичке структуре у њима, при чему сви треба да раде у корист грађана.

Председник ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да се механизам координације не сме користити као средство блокаде, и додао да је усвојени механизам координације добар за РС, јер се ниједна одлука не може донети без сагласности представника РС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво