Словенија усвојила оштрије мере за смањење броја миграната

Влада Словеније је проширила попис сигурних земаља из којих неће пропуштати мигранте и тражитеље азила, а одлучила је и да ће убудуће границу с Хрватском штитити уз помоћ војске.

Словенија ће убудуће интензивирати контролу своје шенгенске границе према Хрватској и дозвољавати улаз само особама које испуњавају формалне услове за улазак у Словенију, рекла је министарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш Жнидар, преноси Хина.

"Полиција ће одбити да узме у поступак све оне који не испуњавају услове за улазак и који не затраже азил у Словенији", рекла је словеначка министарка.

Словенија је проширила и списак држава са статусом сигурних земаља, па ће држављани Алжира, Албаније, Туниса, Турске, Марока, Бангладеша, Египта и земаља западног Балкана имати мање могућности да добију азил у Европи него до сада.

"Пут у Европску унију треба омогућити само онима који имају право на међународну заштиту, а Словенија ће избеглице примати у броју који одређују квоте које је увела Аустрија", рекла је словеначка министарка.

Словеначка влада предлаже да се у заштити границе од илегалних улазака миграната ангажује и војска, о чему ће почетком следеће недеље одлучивати парламент.

"Војници ће у контролисању границе сарађивати са полицијом, према плану који ће направити војни и полицијски врх", навела је Гјеркеш Жнидар.

Тиме се Словенија усклађује са мерама суседне Аустрије, док Љубљана такође очекује да се на "филтрацији избеглица" и смањивању њиховог броја на словеначкој граници ангажује и Хрватска, рекла је Гјеркеш Жнидар.

Аустријска влада је објавила да ће максимални број миграната које ће убудуће примати бити 3.300 дневно, док ће молбу за азил у Аустрији моћи да поднесе највише 80 особа дневно.

Када је реч о реадмисији и третману миграната које Аустрија одбије да прими и врати их у Словенију, Гјеркеш Жнидар је изразила очекивање да ће их Хрватска и даље преузимати од словеначке полиције.

"Потребна је сарадња свих држава, а не само Хрватске. Потребно је смањити и успорити миграцијски ток", рекла је министарка, која је оценила да Хрватска ту мора преузети већу улогу како шенгенски режим не би био угрожен.

"Хрватска је једна од чланица ЕУ која има спољну границу Европске уније и требало би да престане са политиком која мигрантима дозвољава брз улазак у Хрватску", рекла је Гјеркеш Жнидар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара