Грабар Китаровић: Осудити нападе на мањине, али и на хрватски народ

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић написала је у одговору председнику Српског народног вијећа Милораду Пуповцу да се слаже с његовом тврдњом о порасту нетолеранције у хрватском друштву, али је оценила да је тај процес почео много пре формирања актуелне владе десног центра.

Колинда Грабар Китаровић у опширном писму на шест страница образлаже зашто сматра да је нетолеранција порасла у време владе левог центра премијера Зорана Милановића из Социјалдемократске партије, посебно истичући његову изјаву у изборној ноћи "или ми или они".

Наводи да на реторици и стварању идеолошких подела управо истрајава бивши премијер и истиче да је њен програм од почетка "програм заједништва".

"Исто тако желим истакнути неприхватљивост било којег заоштравања јавнога дискурса од других актера на политичкој сцени. У том смислу, посебно сматрам потпуно неприхватљивим узвикивање усташког поздрава 'За дом спремни', који штети националној кохезији, држављанском заједништву и интересима Републике Хрватске", написала је Грабар Китаровић.

Иако наводи да осуђује претње и говор мржње према више јавних особа и организација цивилног друштва, навела је да међу њима има "и оних који својим јавним деловањем годинама провоцирају, иритирају, па и вређају највећи део хрватске јавности, неистинито приказују и чак изругују Домовински рат и у основи, негирају стварност а имплицитно и саму идеју хрватске државе, стварајући тако атмосферу напетости, искључивости и нетолеранције".

"Као хрватска председница дужна сам да штитим достојанство свих грађана, свих мањина, али верујем да ћете се сложити, и достојанство хрватског народа и вредности на којима је створена хрватска држава", написала је Колинда Грабар Китаровић у одговору Пуповцу.

Навела је да су увреде доживеле и особе које су само зато што су као хрватски бранитељи или припадници друкчије политичке опције изражавали своје мишљење, па је као пример навела да је недавно у Ријеци пролазник члана њене уже породице пљунуо и добацио му "Усташо".

"Онако како треба осудити поступке који су уперени против равноправности, сигурности и достојанства политичких, етничких и других мањина у Хрватској, тако треба осудити и све поступке који вређају хрватски народ и било коју већинску заједницу", нагласила је.

Иако је навела да подржава слободу говора и уметничке слободе, укључујући и сатиру, хрватска председница је оценила и да је недељник Новости, које издаје СНВ, а финансира држава, објавио "увредљив текст" у ком се изругује хрватска химна и упитала "нису ли и то догађаји који и те како стварају контекст атмосфере нетолеранције на коју оправдано упозоравате".

У писму је указала и на то да "тоталитарни манир" о којем говори Пуповац када наводи неке примере несношљивости није само фашистички и упитала зашто се избегава осуда комунизма, иако је он "не мање од фашизма настао и одржавао се разним облицима злочина и кршења људских права, и то деценијама".

Председница је написала да жели да хрватско друштво на основу истинске сношљивости, уважавања и отворености превлада поделе које га оптерећују.

Пуповац је у писму председници и премијеру упозорио на пораст атмосфере нетолеранције и порука мржње према политичким, етничким и другим мањинама у Хрватској. У писму је написао да доживљава низ напада на улици, где га вређају да је четник.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво