Читај ми!

Анти-НАТО трибина СПЦ у Подгорици

Српска православна црква у Црној Гори укључила се у анти-НАТО кампању, као домаћин скупа противника чланства Црне Горе у том војном савезу, који је организован у храму Христовог васкрсења у Подгорици.

На трибини којој је присуствовало неколико стотина људи, један од главних говорника владика будимљанско-никшићки Јоаникије оценио је да ће улазак Црне Горе у НАТО "имати нежељење" последице.

"Никад Црна Гора и Црногорци нису имали заштиту и помоћ, нити нас је ико са Запада бранио. Никад до сада се то није догодило. Једини ко нас је бранио, помагао и штитио то је била братска Русија", рекао је Јоаникије.

Према његовим речима, НАТО пројекат није у складу са вољом народа и, како је рекао, "силне паре" се троше како би се подигла подршка народа за чланство.

"Ако се на такав насилнички начин, путем куповине људских душа и користећи народну несрећу, притисцима и манипулацијама подиже поверење, онда је јасно свима да то добра донети неће ни Црној Гори ни НАТО пакту", поручио је Јоаникије.

На трибини је приказан филм о бомбардовању СР Југославије 1999. године, а говорници су при помињању Русије, у контексту "братске" државе, поздрављани аплаузима и овацијама присутних.

Окупљенима су се обратили и челници Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

Трибину у храму Христовог васкрсења у Подгорици организовали су покрет "Не у рат, не у НАТО" из Подгорице и Евроазијски безбедносни форум из Београда.

Црна Гора је почетком децембра позвана да се придружи НАТО савезу.

Тренутна подршка чланству је 47 процената. Антикампању у Црној Гори предводе опозициони ДФ, поједина удружења, а прикључила се и Српска православна црква.

Фронт је најавио нове анти-НАТО протесте и искључив је у ставу да о чланству треба организовати референдум, што је став и званичне Москве.

Власт у Црној Гори је против плебисцита који је не обавезује уставом, јер сматра да се чланством у НАТО земља "не одриче нити једног дела суверенитета", као што је то случај са Европском унијом.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво