Две Месићеве победе

Хрватски портал Индекс објавио је данас стари говор Стјепана Месића у којем у хрватске победе убраја и оснивање Независне Државе Хрватске.

Портал Индекс поново је данас објавио говор Стјепана Месића у Аустралији деведесетих година. Реч је о спорном снимку у коме Месић промовише усташтво.

Снимак је први пут објављен у децембру 2006. године када је Месић био председник Хрватске, а због објаве снимка Индекс се нашао под ударом Пантовчака.

"У Другом светском рату, видите, Хрвати су два пута победили и немамо разлога да се ником извињавамо. Ово што скроз траже од Хрвата – Хајде идите клекнути у Јасеновцу, клекните овде... Ми немамо пред ким шта клечати! Ми смо два пута победили, а сви други само једном. Ми смо победили 10. априла кад су нам Силе осовине признале хрватску државу и победили смо јер смо се нашли после рата, опет с победницима, за победничким столом", говорио је Стјепан Месић током боравка у Аустралији.

Говор је изазвао низ негативних коментара.

Политичарка Весна Шкаре Ожболт назвала је говор "болесним", Милорад Пуповац тражио је од Месића да јавно призна како је погрешио. Бивши хрватски премијер Ивица Рачан тврдио је да би свака особа која обавља јавну функцију, а која би се данас користила усташком идеологијом, "апсолутно морала поднети оставку", док је у Месићевом случају тражио да се прво види контекст.

Жарко Пуховски, који је тада био председник Хрватског хелсиншког одбора, од Месића је тражио оставку.

Индексова објава Месићевог говора изазвала је и реакције суседних држава, Месићева афера била је тим већа јер се везала уз суспензију новинара Данка Дружијанића и Горана Ротима због емитовања Индексовог снимка говора у централном Дневнику ХТВ-а.

Председник Месић тада је, суочен са оштрим реакцијама јавности, био присиљен да се брани, а његова реакција и понашање много су детаљнији и јаснији од јучерашњег обраћања министра културе Златка Хасанбеговића.

Месић је говорио да је реч о наводно аутентичном полуминутном одломку из говора што га је наводно одржао почетком деведесетих година.

"У том врло кратком наводно аутентичном запису ја износим ставове који се могу схватити као проусташки у смислу да долазак усташа на власт оцењујем као победу Хрвата и још сам рекао како се Хрвати никоме ни за шта немају извињавати и у том контексту сам споменуо Јасеновац", говорио је Месић.

Каже да се ни уз најбољу вољу није могао сетити шта је тада причао.

"Друго, не искључујем могућност да сам у то време кад је Хрватска била суочена с агресивним Милошевићовим великосрпством понесен и расположењем какво је тада владало у хрватском вођству, а које је на много начина приказано у тих 30 секунди говора", каже Месић.

Говорио је тада да не искључује могућност да је у оно време, имајући на уму историјски контекст, заиста нешто тако и рекао.

"Онима који су Хрвате у отпору великосрпској политици и четништву као њеном ослонцу настојали да мобилишу на кокетирању с усташтвом, управо такву политику сам касније не једном јавно осудио, последњи пут пре три недеље у Јасеновцу. И управо у Јасеновцу ја сам био тај који је као председник Републике јавно изразио жаљење због злочина што их је починио усташки режим злоупотребљавајући хрватско име", говорио је тада Месић.

Говорио је да је реч о подметању.

Каже да је антифашизам сматрао и сматра једним од незаобилазних камена темељаца на којима почива савремена хрватска држава. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара