Читај ми!

Хасанбеговић: Фотографија у "Новостима" још једна провокација

Хрватски министар културе Златко Хасанбеговић тврди да објављивање фотографије у "Новостима", гласилу Српског народног већа, уз коју је наведено да је Хасанбеговић снимљен како позира са усташком капом, представља "инсинуацију, провокацију и још једну у низу подвала" којима је циљ да се он дискредитује.

Хасанбеговић је, на молбу агенције Хина да прокоментарише фотографију и текст под насловом "Точка на У", рекао да је реч о "подвали" која је видљива.

"Фотографија објављена у недељнику Новости, гласилу Српског народног већа, на којој је и лаику видљива накнадна интервенција, није снимљена 1996. већ 1993. на сплитској Риви и манифестацији 9. бојне ХОС-а, јединице у саставу 4. гардијске бригаде Хрватске војске. На слици препознајем двојицу припадника те јединице и делове њихове службене одоре", наводи министар.

"Ово је још једна у низу подвала и провокација којима ме желе људски и морално дискредитовати, али и политички ликвидирати", пише у Хасанбеговићевом одговору.

Како каже, реч је о јединици чијим су погинулим припадницима пре неког времена Град Сплит и градоначелник Иво Балдасар открили споменик.

"Све остало су инсинуације које немам намеру да коментаришем", поручује Хасанбеговић.

Уз објаву фотографије Новости наводе да се Хасанбеговић фотографисао с усташком капом 1996. године и да је у часопису Независна Држава Хрватска, гласилу Хрватског ослободилачког покрета, писао чланке о усташама као херојима и мученицима.

Главни уредник Новости Ивица Ђикић је Хини, упитан да прокоментарише изјаву министра Хасанбеговића, рекао да се увидом у часопис Независна Држава Хрватска у Националној и свеучилишној књижници (НСК) лако може проверити је ли неко накнадно интервенисао на фотографији.

"У НСК је часопис и у њему је фотографија. Па процените јесмо ли интервенисали", рекао је Ђикић.

Не зна када је фотографија снимљена, али каже да је објављена у часопису 1996. године, истичући да Хасанбеговић на глави има усташку капу.

"Не тврдим да је на капи слово 'У', већ да је усташка капа. Мислим да је 'У', али то се не види на фотографији. Ми нигде не тврдимо да је на капи слово 'У', али у то оправдано сумњамо и капа је усташка", рекао је Ђикић.

Како је најавио, Новости ће врло скоро објавити интегралне текстове које је Хасанбеговић објављивао у часопису Независна Држава Хрватска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи