Читај ми!

Хасанбеговић за смену спреман

Хрватски министар Златко Хасанбеговић сликао се 1996. године са усташком капом, објавио је недељник српске заједнице у Хрватској "Новости".

Ова фотографија је објављена, пишу Новости, 1996. године у часопису Независна Држава Хрватска, који се у то време продавао на киосцима.

Како преноси index.hr, Хасанбеговић је у листу посвећеном "придржавању науци и делу Анте Павелића" и негирању злочина НДХ током 1996. године написао најмање два текста. 

Хасанбеговић (на слици горе лево), чију је смену у међувремену тражио и Центар "Симон Визентал", писао  је текстове о уједињењу "домовине од Муре, Драве и Дрине па до Јадранског мора".

У деветесетима је, како пишу Новости, Хасанбеговић у листу "Независна Држава Хрватска" недвосмислено величао усташки покрет и сликао се са личностима као што су Младен Шварц, Велимир Бујанец и зет Анте Павелића Срећко Пшеничник. Наведени лист НДХ уређивао је тих година управо Пшеничник, који је био и председник Хрватског ослободилачког покрета (ХОП).

Актуелни хрватски министар културе Хасанбеговић је као сарадник у импресуму листа НДХ наведен од априла до новембра 1996, али се као аутор појављује већ од фебруара и првог броја.

Раније данас, нови хрватски премијер Тихомир Орешковић рекао је да је Хасанбеговић "антифашиста".

"Ја и Хасанбеговић смо често комуницирали, ови коментари су изван контекста. Он је убеђени антифашиста и историчар, мислим да ће бити сјајан министар", рекао је Орешковић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво