Рајнер: Отворена питања приоритет у односима са Србијом

Хрватска жели конструктивне односе са Србијом, али је интензивирање рада на решавању отворених питања приоритет у међусобним односима, рекао је председник хрватског Сабора Жељко Рајнер примајући у прву посету амбасадора Србије Миру Николић.

Рајнер је изјавио да се то првенствено односи на решавање питања несталих и заточених, завршетка процеса повратка имовине и архивске грађе, поврата културног блага и решавања питања границе на Дунаву, наводи се у саопштењу Сабора, а пренела је агенција Хина.

Председник Сабора је указао и на важност решавања положаја хрватске мањине у Србији у складу са Споразумом о заштити мањина из 2004. године.

"Формирањем нове скупштине и владе након парламентарних избора у Србији који су предвиђени у априлу ове године, надамо се да ће се ове теме наћи у средишту наших билатералних разговора", истакао је Рајнер.

Такође је нагласио да Хрватска не прихвата српски Закон о универзалној јурисдикцији који се примењује на хрватске држављане, наводи се у саопштењу.

Ради се о закону по којем је ухапшен и осуђен Вељко Марић и који већ неко време изазива спор између Загреба и Београда.

Бивша влада премијера Зорана Милановића неколико је пута најавила да ће преко Брисела тражити промену тог закона.

"Србија је свесна потребе решавања отворених питања", рекла је амбасадорка Николић и изразила наду да ће досадашња сарадња и стручна помоћ коју је Хрватска пружила Србији на почетку њеног преговарачког процеса са Европском унијом и даље наставити.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи