Почело суђење кумановској групи

Пред Врховним судом у Скопљу је уз јаке мере обезбеђења почело суђење за тероризам групи од 30 мушкараца албанске националности познатој као кумановска група.

Тужилаштво је тврди да је "кумановска група"одговорна за сукоб са полицијом у мају прошле године у Куманову, и да је пре тога, у априлу 2015. напала и полицијску станицу у Гошинцу.

У тим сукобима погинуло је осам полицајаца и десет припадника кумановске групе.

Првооптужени Сами Укшими, звани командант Соколи, изјавио је да је делимично крив за дело за које га терете.

Укшими је рекао да је био део групе, али да се не осећа кривим за тероризам.

Остали оптужени негирају кривицу, а неки тврде да никад нису билу у Куманову, ни у Гошинцу 21. априла када је наоружана група напала караулу на македонској граници, разоружала полицајце и однела оружје.

Суђење је почело изношењем уводне речи тужилаштва које је тврдило да је кумановска група која се 9. и 10. маја сукобила са македонском полицијом у Куманову, функционисала на три нивоа.

Прво ниво, према тужилаштву, била је командна структура, друго ниво, логистика, а трећи ниво обухвата чланове групе који су учествовали у оружаном сукобу.

Према тврдњама тужилаштва први и трећи ниво чинили су људи који живе на Косову, док је други ниво, логистика била из Македоније.

Тужилаштво тврди и да је кумановска група дуже време планирала и спремала акцију у Куманову, а да ће се у току суђења открити мотиви терористичког акта.

Пре почетка суђења адвокати оптужених тражили су одлагање као и психијатријско вештачење за оптужене али је суд одбацио њихове захтеве.

Испред Суда и у самој згради приметно је јако полицијско обезбеђење, а сви који присуствују суђењу, пре уласка у зграду темељно су проверавани. У време довођења оптужених Суд су надлетали полицијски хеликоптери.

Судски процес почео је тачно девет месеци након што су се у кумановском насељу Диво припадници "кумановске групе" сукобили са специјалном полицијом. У дводневним сукобима, 9. и 10. маја погинуло је осам полицајаца, а 42 су тешко повређена. У полицијској акцији је погинуло и 10 припадника кумановске групе.

За тероризам је оптужено укупно 30 припадника те групе. Највећи део њих су држављани Косова, а за тероризам су оптужени и један држављанин Албаније и један немачки држављанин.

Првооптужени је Сами Укшини, звани командант Соколи, а други на листи оптужених је Анди Краснићи из Малишева.

Укшинија и Краснићија оптужница терети да су били вође кумановске групе, док су остала двојица вођа и организатора напада у Куманову Мирсад Ндрецај познат као командант Нато и Ризај Бег убијен у полицијској акцији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи