Црноја одустао од регистра "издајника"

Након шока који је у хрватској јавности изазвала више пута дата изјава министра бранитеља Мија Црноје да ће тражити израду регистра "агресора и издајника", али и поруке потпредседника владе Боже Петрова да би тако нешто могло довести у питање будућу сарадњу странака на власти, из кабинета министра бранитеља је данас саопштено да регистара неће бити и да министар о томе никада није говорио.

Изјаву Црноје да ће тражити израду поменутих регистара, коју је он протеклих дана више пута поновио, и изричито медијима рекао да од тога неће одустати, подржао је и заменик премијера и лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко, из чије странке нови министар долази, а израда регистара издајника у Хрватској била је у центру пажње и јуче током примопредаје Министарства бранитеља.

У најновијем саопштењу, које објављују хрвaтски медији, из кабинета Црноје се поручује: "Овим путем желимо нагласити да у фокусу новог министра бранитеља и његових сарадника неће бити било какви регистри, него пуно важнији егзистенцијални, социјални и здравствени проблеми бранитељске популације". То је, тврди се, у својој изјави медијима Мијо Црноја јасно и нагласио.

У саопштењу се наводи да је нажалост, део медија пренео нешто што нови министар није рекао.

"Напротив, министар Мијо Црноја јасно је рекао како се Министарство хрватских бранитеља на чијем је челу, неће бавити израдом никаквих регистара, те како се свима који су се на било који начин огрешили о хрватске законе требају бавити све надлежне институције Републике Хрватске", наводи се у саопштењу.

Занимљиво је, међутим, да је саопштење из кабинета Црноје дошло непосредно након што је потпредседник Владе Хрватске и лидер независне листе Мост Божо Петров поручио синоћ да регистар издајника не би смео бити одобрен, јер би то могло довести у питање целу сарадњу коалиционих партнера.

Петров је то рекао током обиласка министарстава у којима је јуче извршена примопредаја.

"Надам се да друга страна неће хтети да пошто-пото уведе регистр и доведе у питање целу сарадњу", навео је Петров.

Иако се многи противе увођењу таквих регистара, на интернету је у суботу отворена страница на којој се, уз шаљиве и домишљате коментаре, могу добровољно уписивати сви грађани "издајници". Крајем јучерашњег дана на списку је било уписано више од 4.500 грађана који су себе представили "издајницима" у шаљивом тону. У међувремену та страница је због преоптерећености више пута падала.

Петров који, иначе, носи позитиван утисак, након што је у неким министарствима извршена примопредаја, о регистру "издајника агресора" још је рекао: "Ако смо ушли у реформски споразум, стране се морају усаглашавати - тај део чекам. Што се нас тиче, регистар издајника није нешто што треба подржати".

Упитан зна ли који би издајници уопште били у том регистру, Петров је одговорио да није стигао о томе да разговара са министром бранитеља. "Није било ни време ни место", казао је шеф Моста.

Иначе, новог министра бранитеља прате броне недоречености. Портал Индекс је објавио раније да је Црноја пензионисан у 40-тој години иако није инвалид и потпуно је, тврди се, здрав.

Данас, хрватски медији преносе писање магазина Национал који тврди да је Црноја лежао у Реметинцу због насилничког понашања. Овај магазин открива и да Црноја годинама малтретирао удовицу мушкарца којег је убио прошле године ликвидирани мафијаш Винко Жуљевић Клица. Црноја је такође једном приликом на аутобуској станици шаком ударио возача који је требало да му испоручи пакет.

Малтретирање жене, која је иначе инвалид, траје већ шест година, а Црноја је њену имовину заварио у гаражи, док је она била у болници, пише Национал.

Национал тврди да је Црноја на суду изгубио један спор те да је у том истом спору лагао и да годинама на све могуће начине покушава да све то заташка.

"Евидентно се ради о човеку који не поштује правни поредак земље", закључује Национал.

Медији су објавили да је спорна и биографија Црноја, у којој је, поред осталог, уписана и погрешна адреса. Ако се утврди, а то је дужност Државног тужилаштва, да Црноја не живи на адреси на којој је пријављен могао би и кривично да одговара, пише загребачки Јутарњи лист.

Овај загребачи дневник открива да Црноја заправо већ годинама с породицом у насељу Подсусед, али је са интерфона уклоњена плочица с његовим презименом.

На тој адреси је пријављена фирма "Румица услуге" у којој је Ружица Црноја власник и директор, а Мијо Црноја заступник.

"За препоставити је да се ради о министру бранитеља и његовој супрузи. Исте се особе наиме, појављују у још једној фирми - 'Енергија Бенковац' с том разликом што је у њој директор и власник Мијо Црноја, а заступник Ружица Црноја. Особа која Мију Црноју из споменутих фирми повезују са новим министром бранитеља је Јосип Видовић, иначе секретар ХДЗ-овог Одбора за бранитеље који је и кандидовао Црноју за министра. Видовић се наиме, наводи као директор и сувласник у 'Енергији Бенковац'", пише Јутарњи лист.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво