Бранимир Главаш, средњи прст у Сабору

Улазећи у Сабор Бранимир Главаш је показао средњи прст активистима невладине организације 112, која је испред Сабора организовала протест поводом најаве о избору новог министра културе.

Поводом данашње најаве да ће Златко Хасанбеговић бити изабран за министра културе, невладина организација 112 организовала је пред Сабором протестну акцију "Смрт слободе изражавања".

Активисти организације 112 поручили су да сматрају да је Хасанбеговић апсолутно непримерена особа за министарску позицију, а Бранимир Главаш је, улазећи у Сабор, активистима показао средњи прст.

Главаш је хрватски политичар, ратни злочинац и један од оснивача и најутицајнијих челника ХДЗ-а, коју је напустио 2005. и основано десно оријентисану странку Хрватски демократски сабор Славоније и Барање.

Главаш је за Индекс рекао да је демонстрантима показао средњи прст јер су они писали десетине саопштења против њега, утицали на правосуђе и учинили да годинама лежи у затвору.

"Ето, зато сам им показао средњи прст", рекао је Главаш.

Хасанбеговић каже да је разочаран "атмосфером лонца" која је створена његовом кандидатуром.

"Време је да се оставимо идеологија. Овде није реч о антифашизму, него о југословенском тоталитаризму. Антифашиста је био и Тито, и Стаљин, и Пол Пот, и Патон. Ја говорим о тоталитаризму. Хрватска је у савршеној супротности с југослoвенским тоталитаризмом. Стојим иза свих својих речи", каже Хасанбеговић.

Наводи да је из Другог светског рата као победник изашао југословенски тоталитаризам.

"Стање које је наступило 1945. било је негација хрватског права на слободу", навео је и додао да никада није био у Хрватском ослободилачком покрету.

Иначе, активисти су Хасанбеговића пред Сабором дочекали звиждуцима, а за њим је неко од окупљених викнуо – "Гебелс".

"Обраћамо вам се јер сматрамо да је кандидат за министра културе Златко Хасанбеговић апсолутно непримерена особа за положај на који желите да га именујете. Негирање вредности као што је антифашизам апсолутно је недопустиво", речено је испред Сабора, пренела је телевизија Н1.

Активисткиња Сања Сарнавка каже да предложени министар с културом нема никакве везе и 99 одсто људи у култури није никад чуло за њега.

"Недопустиво је да министар културе буде особа која каже да презире активисте који ходају на Прајду. То је потпуно гушење слободе изражавања", додаје Сарнавка.

Глумац Вили Матула каже да је Карамарко направио непоправљиву штету предложивши "оваквог човека" за министра културе и да нема шта да учини осим да га повуче.

"Свака опција има право да бира своју извршну власт у складу са својим погледом на свет, али особа која каже да је Хрватска изгубила у Другом светском рату не може бити министар. Коалиција ће га, надамо се, заменити адекватнијом особом. Сви нормални људи ће се дићи и то не сме да прође. И даље ће бити протеста. Све је то последица хушкачке кампање", додао је Матула.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво