Харвард: Како је Грчка изгубила у преговорима са ЕУ

Преговори Владе Грчке са Европском унијом и другим повериоцима су проглашени за најгоре прошлогодишње преговоре у свету по оцени Правног факултета америчког универзитета Харвард.

Атински дневни лист Катимерини је објавио разговор са шефом Програма студија за преговоре, професором Робертом Мнукином, једним од врхунских стручњака за међународне преговоре, саветником за решавање спора Фламанаца и Валонаца у Белгији, за спор Палестинаца и Израелаца, а Мнукин помаже и у преговорима мултинационалних компанија.

Мнукин сматра да Јанис Варуфакис који је до пред крај преговора са ЕУ био министар финансија Грчке, "није схватио значај добрих професионалних односа с партнерима у преговорима", већ се у контакту с њима упустио у "бујну реторику".

Међутим, указао је професор, лични односи имају веома велики значај јер се "преговори не заснивају на закованим прιнципима".

Уз лоше односе са другом страном, Варуфакис је преговоре све време јавно коментарисао, у блогу на интернету, "хвалећи се како је паметан и да је стручњак за теорију игара чиме ће повериоце навести да попусте, али то се није десило, већ је постигао само то да су они замрзели и њега, и премијера Алексиса Ципраса", рекао је професор Мнукин.

Влада Грчке је тактику у преговорима са ЕУ заснивала на теорији игре "Ко ће први устукнути", те је зато развлачила преговоре, на крају застрашујући ЕУ референдумом о прихватању договореног, правно-финансијски фомулисаног текста о мерама штедње, на којем је на референдуму почетком јула и добила жељено "Не!".

"То је била трагична идеја јер од грађана и не треба тражити да одлучују о тако техничким питањима", сматра амерички професор.

Додао је да је за позицију Грчке још горе било то што је њена влада одустала од спровођења одлуке референдума о одбацивању договора са ЕУ, у страху од последица испадања земље из зоне евра.

Показало се да референдум није уплашио повериоце јер "привреда Грчке није толико важна за свет". Тако је Атина изгубила свако средство преговарачког притиска, објаснио је Мнукин.

Амерички професор сматра да се бивши министар Варуфакис који је планирао такву игру, није притом ни освртао да ли има подршку премијера Ципраса, те је Варуфакисова оставка одмах после референдума потврда да се Ципрас устезао од изласка Грчке из зоне евра иако је то био очекиван исход изјашњавања гласача, преноси лист.

Професор Мнукин сматра да је Ципрасов став логичан јер би напуштање евра било изузетно опасно, али пре свега по саму Грчку чија је влада тако, после тако вођених седмомесечних преговора, дошла до лошијег споразума са ЕУ и осталим повериоцима, од предлога оног од којег је почела.

Амерички професор је на крају рекао за Катимерини да зато говори својим студентима да у преговорима "никада не прете нечим што не могу и да остваре".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи