Читај ми!

Оставка Груевског стигла у Собрање

Председник Собрања Трајко Вељановски потврдио је да му је данас достављена оставка премијера Николе Груевског, саопштено је из његовог кабинета. На челу прелазне владе биће генерални секретар партије ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев.

Трајко Вељановски је навео да ће поступити у складу са уставом и законом као и Договором из Пржина који су летос потписале четири водеће странке у Македонији о начину за излазак из политичлке кризе.

Председник Собрања је изразио наду да ће политички лидери Македоније "успети да превазиђу изазове у функцији даљег демократског развоја земље".

"Верујем да ће у предстојећем периоду бити направљен још један кроак напред у испуњавању Споразума како би додатно стабилизовали ситуацију у земљи", истакао је Вељановски.

Никола Груевски је синоћ саопштио да данас подноси писану оставку председнику Собрања која ступа на снагу 100 дана пре датума за који су заказани избори.

Његова оставка у складу је са договором који су летос потписали лидери опозиционе СДСМ и владајуће ВМРО ДПМНЕ и две највеће странке Албанаца у Македонији (ДУИ и ДПА) уз посредовање ЕУ и САД.

Тај договор предвиђа низ законских и институционалних промена, као и да 100 дана пре избора премијер Македоније и лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски поднесе одставку како би била формирана прелазна влада, која би припремила ванредне парламентарне изборе. 

Прелазну владу до нових избора предводиће генерални секретар владајуће ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев, одлучио је синоћ Централни комитет те странке, али ће личност са којом ће владајућа партија наступити на следећим изборима остати Никола Груевски.

У Скопљу данас борави и европски комесар Јоханес Хан који ће подсетити све стране на договор из Пржина, по којем је до 24. априла неопходно обезбедити услове за кредибилне изборе.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи