Читај ми!

Шта се очекује од оставке Груевског

Након најаве македонског премијера Николе Груевског да ће данас поднети оставку, у Скопље долази еврокомесар Јоханес Хан који ће подсетити све стране на договор из Пржина, по којем је до 24. априла неопходно обезбедити услове за кредибилне изборе. Политичка аналитичарка Биљана Ванковска каже за РТС да оставка премијера с једне стране представља преседан, али такође може да не значи ништа - јер је и сам премијер рекао да је реч о условној оставци.

Аналитичарка Биљана Ванковска је, у изјави за Радио-телевизију Србије, рекла да је оставка условна због могућности да опозиција одбије датум предвиђен за одржавање избора.

"Претпоставља се да би она супротна страна, опозиција прихватила датум избора како је то већ утврђено и оном споразумом из Пржина, а то је 24. април. Ако опозиција одбије да прихвати тај датум онда то не значи да је оставка", рекла је Ванковска.

Аналитичарка из Скопља каже да јој се чини да сви чекају долазак еврокомесара Јоханеса Хана, који би морао приморати обе стране да се држе оног што су се договорили.

Хам ће се данас у Скопљу састати с представницима четири политичке партије из власти и опозиције које су прошле године потписале споразум за превазилажење политичке кризе.

На састанку с потписницима споразума у јулу Хан ће поновити њихову одговорност за спровођење договора, укључујући потребу да се до предвиђеног рока обезбеде услови за кредибилне изборе, саопштила је Европска комисија.

Према договору из Пржина, Груевски, који је 10 година на месту премијера, требало би да поднесе оставку 100 дана пре одржавања избора.

Тај споразум потписали су лидери опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније и владајуће ВМРО ДПМНЕ, као и две највеће странке Албанаца у Македонији.

Опозиција која је летос жестоко протестовала тражећи изборе, сада сматра да нису потпуно испуњени услови за демократске изборе.

Како је најављено, Централни комитет владајуће ВМРО-ДПМНЕ донео је једногласну одлуку да на чело прелазне владе која треба да организује изборе дође генерални секретар ове партије Емил Димитриев.

Личност са којом ће владајућа партија наступити на следећим изборима ће остати Никола Груевски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се