Бечки медији: Арапске вехабије – нова страна у сукобу у БиХ

У БиХ је присутан страх од новог рата, пише бечки дневник "Курир", наводећи да се досадашњим странама у сукобу придружила још једна - арапске вехабије.

Бошњацима, Хрватима и Србима се придружила и једна нова страна у сукобу – арапске вехабије, које купују тренутно бројне некретнине, граде читаве градове и у међувремену су највећи послодавци у земљи, пише бечки Курир.

Вехабије од својих запослених очекују ригорозно придржавање вери и екстремним правилима одевања.

До сада радикални, међу 2,5 милиона умерених босанских муслимана нису имали важну улогу, наглашава лист, додајући да подаци Министарства унутрашњих послова БиХ процењују број вехабија на не више од 5.000.

То се, међутим, како сматра бечки дневник, може сада брзо променити.

Само у Трнову, једном градићу за туристе у настајању, је инвеститор из Емирата најавио запошљавање 10.000 домаћих радника, што значи да ће само овај пројекат утростручити број припадника босанских вехабија.

Уз велике муке, подсећа лист, Бошњаци су протеклих година успели да се реше бораца блиских Ал Каиди који су током рата дошли у земљу.

"Сада ће са долазећим милијардерима то бити теже. Бошњаци страхују од економског присилног мисионарења", преноси дневник.

Вехабизам је плодно тло за исламски тероризам, а ћелије са везама ка Исламској држави су установљене у Горњој Маочи, Зеници, Бихаћу и Брчком, наводи Курир, додајући да су босанска обавештајна служба ОСА и полиција деловали уз неочекивану ефикасност против њих.

Такође, лист преноси и изјаве председника РС Милорада Додика да постоји тајни арапски план, према којем је предвиђено насељавање 500.000 вехабија.

Међутим, и мање пристрасни политичари, као што је шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц су упозорили на опасност од исламистичких тенденција, указује Курир.

Лист подсећа да је Курц, помињући те исламистичке тенденције у БиХ, говорио у вези са утицајем Саудијске Арабије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи