Црна Гора признала Косово

Влада Црне Горе вечерас је једногласно донела одлуку о признању Косова, саопштио је министар иностраних послова Милан Роћен. Србија ће ускратити гостопримство амабасадору Црне Горе у Београду, изјавио Вук Јеремић.

Влада с премијером Милом Ђукановићем на челу такву одлуку је донела само дан након што је Генерална скупштина УН изгласала предлог Србије да се једнострано проглашена независност Косова и Метохије ставља у надлежност Међународног суда правде у Хагу.

Министар иностраних послова Милан Роћен је рекао да је влада усвојила заједничку изјаву Македоније и Црне Горе о признавању независности Косова.

Одлука о признању "независне суверене државе Косово" донесена је jeдногласно, рекао је Роћен.

Он је, такође, изјавио да ће, према његовим информацијама, и влада Македоније вечерас донети одлуку о признању Косова. 

Од такве одлуке Ђукановића нису успели да одврате ни представници црногорске парламентарне опозиције са којима је он данас имао једноипосатни разговор у паузи седнице владе. Пренели су му да такву одлуку никада неће признати.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић најавио је вечерас да ће прва мера Србије према потезу Подгорице бити ускраћивање гостопримства амабасадору Црне горе у Београду.

Хроника најављеног признања

Да нема дилеме да ће Црна Гора признати Косово још прошлог петка су у парламенту најавили премијер Мило Ђукановић и шеф дипломатије Милан Роћен, а прекјуче и шеф државе Филип Вујановић.

Председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић је данашњим "Вијестима" рекао да је признање Косова нераскидиви део обавеза Црне Горе и доприноса регионалној стабилности.

"Не видим други начин да се допринесе тој стабилности него кроз јасно одређење према независности Косова", сматра Кривокапић.

Напоменувши да је реч о политичкој, а не правној одлуци, Кривокапић је прецизирао да је признање држава "у домену политичког суверенитета сваке државе И мислим да је то део наших европских интеграција".

"Црна Гора у складу са својим националним интересима треба да иде даље у реализацију пута ка ЕУ и НАТО. Саставни дио тога је наш однос према регионалној стабилности, а кључни елемент регионалне стабилности тренутно је Косово", истакао је Кривокапић.

Број коментара 95

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво