Читај ми!

Хрватска тражи од САД лансере МЛРС-270

Хрватска набавља моћно оружје МЛРС-270 које ће потпуно променити војну равнотежу у региону, пише "Јутарњи лист" и прецизира да је Министарство одбране Хрватске упутило захтев Пентагону за донирање 16 самовозних вишецевних лансера ракета из својих војних вишкова.

Сједињене Америчке Државе би, сазнаје загребачки дневник, те лансере донирале кроз програм помоћи савезничким државама, а након што ту донацију одобри Амерички конгрес, Хрватска би лансере добила бесплатно, док би ракете морала да купи, преноси Танјуг.

Лансери су наоружани ракетама калибра 240 мм, а посебност тог система је могућност испаљивања балистичких ракета.

Министарство одбране би, према сазнању листа, набавило неколико балистичких ракета домета 300 километара, а набавка тог система и балистичких ракета у потпуности би променила геостратешку слику и војну равнотежу у региону.

Према доступним информацијама, од 16 лансера неколико њих би било преуређено како би се омогућило испаљивање балистичких ракета.

Неке процене указују да би ремонтирање система коштало око четири милиона долара, односно само једна балистичка ракета тог типа стајала би око два милиона долара.

Осим балистичких ракета, планирана је и куповина већег броја ХЕ-ФРАГ ракета 240 мм, које су основно наоружање тог ракетног система. Реч је о ракети чији је крајњи домет 40 километара, дугачка је 3,96 метара и тешка 307 килограма.

Како објашњава Јутарњи лист, МЛРС-270 је изразито моћно оружје чији се борбени систем састоји од 12 ракета калибра 240 мм, а читав систем тежак је 25 тона.

Постављен је на модификовану шасију борбеног возила "М-2 бредли", а систем је у могућности да свих 12 ракета испали у року од 40 секунди.

Тај ракетни систем америчка војска користи од 1983, а престао је да се производи 2003. године.

Њиме ће се заменити постојећи ВБР системи, које користе Оружане снаге. Реч је о системима "огањ" и "пламен" руске производње који су наслеђени од бивше ЈНА и већина их је неисправна.

Према плановима, нови ракетни систем би у Оружане снаге ушао 2017. године, а реализација набавке ракетног система још један је показатељ војних односа Хрватске и САД, које су до сада хрватску војску опремиле с готово 400 разних типова возила, летачком опремом и платиле део трошкова у операцији ИСАФ у Авганистану.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво