Читај ми!

Црна Гора, да ли је Ђукановићева власт уздрмана

У Србији се о изборима прича, у Хрватској ће бити одржани до краја новембра, а у Црној Гори следеће године. Међутим, део опозиције већ недељу дана протестује испред црногорске Скупштине, захтевајући формирање прелазне владе која би обезбедила услове за праведне изборе. Колико је уздрмана владајућа Демократска партија социјалиста, која је на власти четврт века?

Шатори испред црногорског парламента као доказ да опозиција није успавана.

"Ово је наша слободна територија. Таква слободна територија ће се правити и у другим општинама Црне Горе", рекао је Андрија Мандић из Демократског фронта.

Небојша Медојевић из Демократског фронта каже да ће остати испред Скупштине до краја, мирно и достојанствено, али упорно и одлучно. "Нећемо дозволити да нас краду на изборима као што су то до сада радили", каже Медојевић.

Остали у опозицији или подржавају протесте, али се не прикључују њиховој организацији, или се одлучују за другачије путеве смене власти. У најјачој опозиционој партији кажу да стално позивају на заједничко деловање.

Александар Јовичић из Социјалистичке народне партије Црне Горе каже да то неминовно не мора да значи, ако остале колеге то не желе, да буде јединствена листа за наредне изборе, али да значи усаглашено деловање и остварење циља за фер и демократске изборе.

"Уверен сам да стварањем услова за фер и демократске изборе опозиција има велике шансе да скине ДПС", каже Јовичић. 

Са оваквом, разједињеном опозицијом, колико ће ДПС још бити на власти?

Миодраг Вуковић из Демократске партије социјалиста Црне Горе тврди да је најгоре што грађани немају алтернативу.

"Све да су се уморили од нас, све да смо ми сами уморни од себе, 25 година је потрошило људе, можда једну, две генерације људи који деле исту идеју. Треба да буде компензовано бољим или макар таквим идејама које неће да руше, идејама које ће да стварају, да исправљају толико лошег", наводи Вуковић.

Да ли раскол партнера у владајућој коалицији, ДПС-а Мила Ђукановића и Социјалдемократске партије Ранка Каривокапића, иде на руку опозицији?

Бивши амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац каже да се чини да је једино што их за сада држи у заједничкој коалицији жеља да се приступи НАТО-у и да се може очекивати да, када се то оствари – ако се оствари – та коалиција више неће постојати и да би избори могли да се распишу.

"Да ли ће ови протести то убрзати и да ли ће омогућити да заузму бољу позицију пре избора зависи од њених лидера", сматра Лутовац.

Редовни парламентарни избори у Црној Гори требало би да се одрже на јесен 2016. године. Међутим, претпоставља се да ће власт расписати изборе за пролеће,  када Црна Гора уђе у НАТО и на десетогогодишњицу независности.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво