Читај ми!

Мађарска бесна, Хрватској прети блокадом "Шенгена"

Саветник мађарског премијера Виктора Орбана Антал Роган упозорио да би Мађарска могла да блокира приступ Хрватске шенгеској зони уколико не успе у одбрани спољних граница Европске уније. Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто каже да је Хрватска "лагала у лице" Мађарску и ЕУ.

"Уколико Хрватска слегне раменима и каже – не, не желим да браним границе, онда Мађарска може само да каже да (Хрватска) није спремна да се придружи "Шенгену" када дође тренутак за одлучивање", рекао је Роган радију Инфо, преноси Ројтерс, наводи Танјуг.

Шеф Орбановог политичког комитета указао је да је услов за улазак у шенгенску зону да се земља обавеже да ће бранити спољне границе Европе.

"Ако тако очигледно то не успева, онда није спремна за чланство у 'Шенгену'", каже Роган.

Британска агенција наводи да две суседне земље воде "рат речима" протеклих дана, док се хиљаде миграната који су побегли од рата и сиромаштва на Блиском истоку нагомилало у региону, чекајући пролаз ка западној Европи.

Хрватска је саопштила да је "принудила" Мађарску да прихвати хиљаде миграната и да ће наставити да их шаље у суседну земљу.

Више од 20.000 миграната, од којих су многи сиријске избеглице, ушло је од уторка у Хрватску, откако је Мађарска металном оградом, испаљивањем сузавца и воденим топовима затворила маршруту за њих на граници са Србијом, наводи Ројтерс.

Сијарто: Хрватска лагала у лице Мађарску и ЕУ

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је да је Хрватска "лагала у лице" Мађарску и ЕУ, тврдивши да постоји билатерални споразум за пребацивање хиљада избеглица из Хрватске преко мађарске границе.

Такође је оптужио Хрватску да је "повредила суверенитет Мађарске" тиме што је послала избеглице возом преко границе у пратњи хрватских полицајаца, пренео је Ројтерс.

"Уместо да се поштено побрину за избеглице, они су их послали право у Мађарску. Каква је то европска солидарност?", запитао се Сијарто на конференцији за штампу у свом родном граду Дунакеси, додајући да ће Мађарска убрзати изградњу ограде "тамо где је то неопходно" дуж границе са Хрватском.

Сијарто је истакао и да је "још једном Мађарска остављена на цедилу".

"Ми ћемо бранити Европску унију, границе шенгенске зоне и бранићемо Мађарску у складу са европским прописима", истакао је мађарски министар спољних послова.

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је да је "Хрватска натерала Мађарску да прими избеглице" и да ће то радити и даље.

"С Мађарском није било договора. Натерали смо их да приме избеглице тако што смо послали људе горе, то ћемо радити и даље", изјавио је хрватски премијер током посете Белом Манастиру, а пренео је "Јутарњи лист".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво