Хрватска затворила границу са Србијом, стигло 11.000 избеглица

Хрватска полиција затворила границу према Србији. За 24 сата 11.000 избеглица ушло у ту земљу. Критична тачка била је Товарник, где су избеглице, у једном тренутку, пробиле полицијски кордон. Локалне власти упозоравају на хуманитарну катастрофу.

23.30 -  Хрватска полиција забранила саобраћај према седам граничних прелаза са Србијом. Затворени су гранични прелази Товарник, Илок, Илок 2, Принципивац, Принциповац 2, Батина и Ердут. Хрватски МУП саопштио да је у ту земљу у четвртак ушло 11.000 избеглица.

23.00 - У Товарник стигао воз који би требало избеглице да превезе до Загреба, јавља извештач РТС-а.

21.45 - Гранични прелаз са Хрватском код Бездана у последња два сата, од 19 до 21 час, прешло је више од 1.500 избеглица, јавља Танјуг.

21.35 - Мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто рекао да је Хрватска "доказала да није спремна да се придружи земљама Шенгена".

21.10 - Према последњим подацима, данас је до 19 часова у Хрватску ушло 9.200 избеглица, преноси Бета.

19.40 - Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић најавио да ће та држава "затворити границу, уколико у још једном дану дође готово 8.000 миграната". 

19.25 - Прва група избеглица која је стигла на границу са Словенијом, чека одлуку тамошњих власти, јавља портал Index.hr.

18.10 - Зоран Милановић је рекао да ће се избеглице које долазе у Хрватску сигурно упућивати према Словенији и Мађарској.

17.50 - Хрватска полиција аутобусима спроводи избеглице од Товарника до суседног села, одакле их возовима транспортује ка Загребу, јавља извештач РТС-а. 

17.10 - Група од стотинак избеглица из Сирије је несметано, кроз кукурузна поља, ушла у Хрватску. За разлику од преподнева, није било полиције, јавља Танјуг.

16.25 - Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић затражио од Грчке, Македоније и Србије да зауставе прилив избеглица јер су сви капацитети Хрватске попуњени.

15.30 - Стотине миграната успело да пробије кордон хрватске полиције.

15.10 - Хрватска полиција оградила простор у који је сместила мигранте како би ситуацију држала под контролом.

Непуна 24 часа пошто је "балкански пут миграција" са мађарске границе преусмерен ка Хрватској, та земља је затворила границу са Србијом. Хрватска полиција забранила саобраћај према седам граничних прелаза са Србијом, пошто је у земљу ушло 11.000 избеглица.

У саопштењу се наводи да су полицијске управе вуковарско-сремска и осјечко-барањска донеле одлуку о затварању за саобраћај више државних путева уз границу са Србијом, и подручја граничних прелаза Товарник, Илок, Илок2, Принциповац, Принциповац 2, Батина и Ердут.

Наводи се да су се те мере применивале периодично од поподневних сати, а тренутно су све активне и на снази су до даљњег.

Према последњих подацима, до 22 часа у Хрватску је ушло 11.003 мигранта.

Највећи број избеглица током дана је у Хрватску ушао из Србије преко граничних прелаза Товарник и Батут.

Министар унутрашњих послова Ранко Остојић рекао је да та држава има капацитет за свега још један овакав дан пре него што затвори границу према Србији.

Нешто раније, министар одбране Анте Котроманић рекао је да се спремају планови за распоређивање војске на граници, наводећи да "за сада" нема потребе за таквим потезом. 

Раније данас, хрватска полиција није успела да задржи избеглице у ограђеном простору код Товарника, већ су стотине њех пробиле полицијски кордон и размилеле се по том месту, јавља извештач РТС-а.

Они су даље кренули пешке, па полиција није имала избора него да их пропустити.

Хрватска полиција аутобусима спроводи избеглице од Товарника до суседног села, одакле их возовима транспортује ка Загребу.

Према наводима Тануга, из Товарника мигранти се пребацују аутобусима ка железничким станицама Ђелетовац и Илача, на правцу према Винковцима.

Током дана на железничкој станици у Товарнику било је више од 1.500 избеглица са Блиског истока.

Тамошњи медији јављају да је неколико избеглица колабирало, највероватније због велике врућине. У свеопштем хаосу који влада у том месту, многи не успевају да пронађу чланове породице.

Недостатак комуникације између избеглица и хрватских власти је, уз велику врућину, један од кључних извора проблема у Товарнику, јер нема довољно преводилаца за арапски језик.

На помолу хуманитарна катастрофа

Вуковарско-сремски жупан Божо Галић изјавио је да се на истоку Хрватске догађа хуманитарна катастрофа и позвао владу да оснује кризни центар са седиштем у Товарнику.

Хрватски црвени крст дочекује избеглице и дели им храну и помоћ, а они се смештају у регистрационе центре у Јежеву, Дугавама у Загребу, Кутини, Сиску и Товарнику.

Црвени крст те земље обавестио је хрватске робне резерве да је испразнио све своје залихе воде, хране и хигијенских потрепштина, па је најављено да ће се из резерви током дана уступити залихе за потребе избеглица. Касно после подне, у Товарник је стигло пет тона хране, речено је Хини у Црвеном крсту.

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић хитно је затражио од Грчке, Македоније и Србије да зауставе прилив избеглица јер су, како наглашава, сви капацитети Хрватске попуњени, преноси Јутарњи

Раније данас, Остојић је поручио да ће све избеглице које не буду затражиле азил, бити третиране као починиоци кривичних дела.

Током ноћи на малу железничку станицу у Товарнику стигло је око 5.000 људи, од којих су многи спавали поред шина.

Влада Хрватске је основала Штаб за координацију активности у вези са доласком миграната у Хрватску. На челу Штаба биће министар унутрашњих послова Ранко Остојић.

Остојић је јуче у Београду разговарао о избегличкој кризи са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем и после тога је дошло до растерећења прелаза у Товарнику.

Министар одбране Анте Котромановић поручио је да је и војска спремна да помогне у решавању избегличке кризе.

За сада, каже Котромановић, ангажовање војске на граници није потребно, али се за случај потребе, припремају планови у сарадњи с Главним штабом.

Стање је за сада под контролом, али се процењује да ће у следећих неколико дана доћи много људи.

"Сада се у вези с тим координишемо с Македонцима. Знамо да је македонско-грчку границу прешло око 5.000 људи и према томе ћемо и ми морати да се понашамо. Не можемо одмах да прихватимо све те људе и немамо где да их сместимо, тако да ћемо пратити развој ситуације и бити спремни да одговоримо на оно што нас буде чекало у наредним данима", поручио је Котромановић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво