Читај ми!

Мађари обележавају путању ограде према Румунији

Мађарски војници, полицајци и инжењери обележавају путању за ограду на јужној граници са Румунијом, припремајући се да прошире баријеру већ изграђену на граници са Србијом. Румунија протестује због мађарских планова.

Британска агенција Ројтерс наводи да десетине полицајаца, војника и инжењера на тромеђи Мађарске, Србије и Румуније обележавају путању на којој ће бити постављена ограда, преноси Танјуг.

У међувремену, амбасада Румуније у Будимпешти затражила је састанак у Министарству спољних послова Мађарске да би саопштила своје противљење плановима Мађарске да подигне ограду.

Румунска амбасада тражи и додатна објашњења за такве планове, саопштило је Министарство спољних послова Румуније, а пренела румунска агенција Ађерпрес.

У Будимпешти, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је јутрос оштро осудио примедбе румунског премијера Виктора Понте који је рекао да "мађарски политичари нису ништа бољи од сиријских и либанских, а чији држављани беже из земље", пренео је МТИ.

"Виктор Понта је јуче изгубио самоконтролу и његове неразумне изјаве увредиле су читаву Мађарску. Цивилизовани европски политичари не користе тако оштре клевете. Његове примедбе имају само једно објашњење а то је да је он потпуно изгубио упориште у румунској домаћој политици", каже се у саопштењу.

Понта је синоћ на свој Фејсбук страници реаговао на планове Мађарске да ограду коју је подигла према Србији прошири и на Румунију, рекавши да планови Мађарске подсећају на Европу 30-тих и 40-тих година прошлог века.

Понта је недавно изјавио да ће "Румунија поступати са избеглицама као са људским бићима, не као мађарски суседи који их као стоку терају штаповима и издају им бројеве".

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто окарактерисао је јуче изјаве румунског премијера као "чисте лажи", додајући да су оне непримерене за једног лидера 21. века.

Мађарска је већ изградила 175 километара дугу жичану ограду на граници са Србијом, дуж главног правца за долазак избеглица у Европску унију.

Јуче када је и физички затворена граница са Србијом, званична Будимпешта је одлучила да изради план за постављање ограде и дуж границе са Румунијом, што је наишло на критике Букурешта.

Министарство спољних послова Румуније саопштило је у уторак да подизање ограде између две чланице ЕУ, које су при томе и стратешки партнери, не сматра политички коректним, те да није у складу с европским духом, о чему је обавештена мађарска страна, навео је Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво