Читај ми!

AП: Мађарски полицајац пустио пса на избеглицу

Америчка новинска агенција "Асошијетед прес" уложила је протест због тога што је мађарска полиција у избегличком кампу Реске привела њеног новинара и приморала га да избрише снимак на коме се види како полицијски пас обара на земљу једног мигранта.

Инцидент се догодио у суботу увече, док је сниматељ агенције АП Лука Музи снимао избеглице које су преко поља прелазиле српско-мађарску границу у близини места Реске.

Стигла је полиција која је зауставила људе, а један полицајац је пустио пса на Сиријца, који је оборен на земљу и почео је да виче: "Молим вас, молим вас, ја сам избеглица".

Када је видео да Музи снима инцидент, полицајац га је зауставио. Музи му је показао легитимацију и покушао је да се удаљи, али му то није било дозвољено, а било му је забрањено и да позове свог уредника, или двојицу колега који су били у близини.

Полицајац је тада одвео Музија изван регистрационог центра у мрак и захтевао да прегледа снимак, а потом га је приморао да избрише све што је снимио током претходна два дана.

"Притом, све време сам осећао у својој близини њушку пса", рекао је Музи.

АП је у званичном протесту портпаролу мађарске владе Золтану Ковачу навео да је понашање полицајца било неприхватљиво и истакао да се новинарима мора омогућити да прате догађаје а да притом не ризикују да буду физички злостављани и без страха да ће им Влада уништити легално направљене снимке.

Позивајући се на извештај полиције, Ковач је демантовао тврдње новинара АП, рекавиши да су полицајци само желели да виде да ли је Музи снимао њих - а пошто није - нико од њега није тражио да било шта брише.

Ковач је додао и да су полицајци све време држали псе на повоцу и да они нису били претња сниматељу.

"Можда су пси лајали јер су дресирани да буду претња и да застрашују, али је сасвим сугурно да нису нападали", рекао је Ковач АП-у у телефонском интервјуу.

Међутим, Музи истиче да му је полицајац одузео сва документа, а вратио му их је тек када се уверио да су сви снимци избрисани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво