Читај ми!

АИ: Maђарска показала ружно лице Европе

Међународна организација за људска права Амнести интернешнeл саопштила је да је Мађарска затварањем граница за избеглице, бодљикавом жицом и војском на граници, као и драконским новим законом показала "ружно лице хаотичног одговора Европе" на избегличку кризу.

Амнести наводи да су његови тимови на мађарско-српској граници видели дестине војника, полицајаца, паса и хеликоптера у патролама уз ограду од бодљикаве жице.

Тимови АИ видели су и групе сиријских избеглица како очајнички испитују ограду да ли могу некако проћи кроз њу.

"За избеглице које беже из ужасних зона сукоба дочек таквом застрашујућим приказом војне силе је шокантан", рекао је заменик директора АИ за Европу Гаури ван Гулик.

Ван Гулик је рекао да "ограде и драконски закони нису решење".

"Једино решење за Мађарску и ЕУ је да почну да испуњавају своје међународне обавезе, искажу солидарност и осигурају да тражиоци азила имају прописан приступ територији и процедурама за азил", додао је Ван Гулик.

АИ наводи и да се противи криминализацији миграната који, према новом мађарском закону, могу добити три године затвора за покушај илегалног уласка.

Та организација додаје да би притварање избеглица и миграната требало да буде последња мера, а да илегалне уласке треба третирати као административни прекршај.

АИ је изразио бојазан да би тражоци азила могли бити масовно враћени у Србију коју Мађарска сматра безбедном земљом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво