Читај ми!

Брисел без одговора може ли Мађарска враћати мигранте у Србију

Званичници Европске комисије нису могли да одговоре на питање да ли Мађарска може у Србију враћати избеглице за које оцени да немају право уласка преко мађарске границе, или их мора слати назад у Грчку, земљу преко које су имигранти најпре ушли у Унију.

На такво питање новинара портпаролка ЕК Наташа Берто је одговорила да "Европска унија има споразум о реадмисији са Србијом", а да "не зна да ли Мађарска има посебан билатерални уговор о враћању азиланата", тако да не може да коментарише, преноси Бета.

На питање да ли Мађарска, као што је најавила, може враћати у Србију мигранте из трећих земаља, будући да су власти у Београду рекле да их неће прихватити, већ да Мађарска једино може да их шаље у Грчку - земљу ЕУ одакле су и дошли, портпаролка Берто је одговорила да "ЕУ као целина примењује начело да се људи не враћају преко граница, ако им је заиста потребна међународна заштита, а захтеви за азил се разматрају појединачно".

"Али, ако је реч о особама која стижу у Европу и немају право да ту остану, онда бивају враћена у земље порекла, кад ЕУ има споразуме о реадмисији и враћању, а пошто ЕУ има споразуме о реадмисији са Западним Балканом, Мађарска може враћати српске држављане у Србију, или одбити улазак на граници", додала је Берто.

То је било објашњење на опаску да мигранти стижу из Европске уније, Грчке, да је то "мигрантски европски пут преко Западног Балкана" којим продужавају даље, преко Мађарске, и да је зато питање да ли Европска комисија има јасан одговор да ли мигранте које Мађарска не прими, може да враћа у Србију или мора да их пребаци у Грчку, где су они и ушли у ЕУ.

Наташа Берто је навела да су министри правосуђа и унутрашњих послова ЕУ јуче рекли да ће ЕУ пружити помоћ земљама на "балканском путу избеглица" и да ће ускоро ЕУ о томе одржати састанак с Мађарском и државама Западног Балкана.

По незваничном објашњењу извора у ЕУ, нема јасног одговора на то како би Мађарска, јер тешко да правно може приволети Србију да прима назад мигранте из Азије или Африке који су најпре ушли у Унију, могла да врати мигранте у Грчку, пошто је ЕУ заузела став да је Грчка у посебно тешкој економско-финансијској ситуацији.

Даблинска правила ЕУ веома јасно кажу да нека чланица Уније, ако то процени за сходно, може вратити мигранте у земљу ЕУ у коју су мигранти ушли, јер та чланица ЕУ на спољним границама европске двадесетосморице мора покренути поступак за одобравање азила мигрантима.

Државни секретар у Министарству рада Ненад Иванишевић је јуче саопштио да Србија неће примити избеглице које Мађарска буде враћала, макар морала да постави војску на границу.

Иванишевић је нагласио да "уколико желе да их врате, мораће да их врате у Грчку, јер је то прва земља уласка у Европску унију".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво